Kompilacija “lažne vakcinacije političara” ipak je samo manipulacija

Portali koji su uz senzacionalistički naslov preneli tvrdnju o medicinskom bratu koji je dobio praznu vakcinu dobijaju ocene klikbejt i dezinformacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter printscreen

Videokompilacija navodnih “lažnih vakcinisanja” deli se na Facebooku. Ipak, svi videosnimci u kompilaciji su predstavljeni manipulativno.

S obzirom na to da su svi videosnimci u kompilaciji “lažnih vakcinacija” manipulativno prikazani, izvađeni iz konteksta ili bez objašnjenja, videosnimak dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vakcinisanje protiv koronavirusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se navodno vidi da je jednom zdravstvenom radniku u ruku nabijena igla iz praznog šprica.

Snimak se proširio na društvenim mrežama i na njemu se vidi kako osoblje Univerzitetskog medicinskog centra u El Pasu prima vakcine, međutim kada je medicinski brat došao na red vidi se da radnik koji ga vakciniše uopšte ne pritiska špric na dole jer je on već prazan, preneli su mediji, među kojima je i Objektiv.

Bolnica je potom u sredu objavila saopštenje u kom je navedeno da je ta osoba ponovo inokulisana kako bi se otklonila svaka sumnja da nije potpuno vakcinisana.


Ovaj medicinski centar je prvi na tom području koji je počeo da upotrebljava Fajzerovu i Biontenkovu vakcinu, međutim scena iz bolnice je obišla svet.

Portali, među kojma je i naš, a koji su uz senzacionalistički naslov preneli tvrdnju o medicinskom bratu koji je dobio praznu vakcinu dobijaju ocene klikbejt i dezinformacija.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar