Muče vas bolni i deformisani ČUKLJEVI? Tri prirodne metode će vam pomoći da ublažite problem

Operacija je jedino trajno rešenje problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Početak deformiteta čukljeva, vrlo često prati bol, međutim, veći problem je što je u pojedinim slučajevima nastanak čukljeva asimptomatski, pa se za njih sazna tek kad se pojave.

Kako sam deformitet napreduje, napreduju i bolovi, sve do situacije kada mogu da se jave na oba stopala.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Teški i ekstremni deformiteti, koji na sreću nisu toliko česti, mogu da dovedu i do jednog vida invaliditeta.

Čukljevi nastaju usled manje pokretljivosti prstiju i stopala u celini, u krutoj i uskoj obući. Kretanje u neadekvatnim cipelama i patikama dovodi do slabljenja mišića stopala.

Slabljenje tih mišićno-vezivnog tkiva, u kombinaciji sa povećanim i neodgovarajuće usmerenim opterećenjem, dovode do daljeg deformisanja strukture prednjeg dela stopala, što dovodi do nastanka bolne izrasline.

Pojedini lekovi mogu da ublaže simptome, ali jedino trajno rešenje jeste operacija. Do nje, vi možete preduzeti neke korake kako biste usporili napredovanje ovog nelagodnog stanja i ublažili njegove efekte.

Led

Hladne obloge, pa i kocke leda, mogu da vam pomognu da smanjite otečenost i bolove u stopalima i da donesu olakšanje u trenutku. Pošto mogu da izazovu iritaciju kože, ne preporučuje se da ih držite duže od 15 minuta.

Foto: Shutterstock

Ricinusovo ulje

Antiupalna svojstva ricinusovog ulja, čine da je ovaj preparat široko korišćen ukada su problemi sa zglobovima u pitanju. Važno je napomenuti da ovo ulje nije lek, kao ni led, već da doprinosi ublažavanju situacije.

Vezivanje čukljeva

Tradicionalna metoda suzbijanja čukljeva, jeste obavijanje stopala trakom. Potrebno je da stegnete prste i vratite ih u normalan položaj.

Možda vam ovo deluje lako, ali potrebno je da traku ili zavoj stegnete jako, a da pritom ne poremetite cirkulacija.Zbog toga je mnogo bolje da koristite neku noviju metodu, longetu ili separator.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar