Nepravilni zubi mogu da izazovu brojne probleme: Kada je pravo vreme da vaše dete stavi PROTEZU?

U zavisnosti od deformiteta, određuje se i tip proteze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada deci počnu da rastu stalni zubi, mali broj njih nema potrebu za protezom, jer je čest slučaj da stalni zubi rastu nepravilno.

Starosna granica ne postoji, a nošenje proteze je krajnje preporučljivo, jer nepravilan rast zuba može da izazove brojne probleme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neke procene govode da u Srbiji svako treće dete ima krive zube, dok druge ukazuju i da gotovo tri četvrtine dece školskog uzrasta mora da nosi protezu kako bi korigovali zube.

Preporuka je da se zubar posećuje redovno, počev od dana kada niknu prvi stalni zubi. Takođe, ne bi bilo loše da se u okviru sistematskig pregleda pre polaska u prvi razred, izvrši i pregled zuba.

Deca neretko ispoljavaju otpor prema protezama, pa je stoga važno da im objasnite zbog čega je pona korisna i zbog čega je neophodno da je nosi. Takođe, važno je da ostanete istrajni u svojoj nameri, bez obzira na to što se dete buni i negoduje.

Ipak je u pitanju njegovo zdravlje, a ne samo estetika, čega dete u ranom uzrastu verovatno nije svesno.

Postoje fiksne i mobilne proteze za zube. Fiksna se nosi 24 sata, dok se mobilna, to jest, pokretna proteza nosi najčešće samo u toku noći, ili, ako je veći deformitet u pitanju, nekoliko sati dnevno i u toku noći.

Foto: Shutterstock

Usled većih deformiteta ili zahteva samih roditelja ili deteta, stavlja se fiksna proteza. Ipak, za mališane mlađeg uzrasta, koja nisu svesna značaja ispravljanja zuba, nošenje fiksne proteze neće delovati kao naročito privlačna ideja.

Prednost fiksne proteze je ta što za nju nikada nije kasno i uvek je delotvorna. Nije redak slučaj kada se i tinejdžeri odlučuju za stavljanje proteze, u periodu u kom počinju više da obraćaju pažnju na svoj fizički izgled.

Mobilna proteza

Ove proteze se češće koriste kada su mala deca u pitanju, jer je njihove zube moguće ispraviti ovom metodom. Kod starije dece, to je malo teže, pa se njima svakako preporučuje stavljanje fiksne.

Mobilna proteza je izrađena od metalnih žica i posebnog materijala – akrilata. Deo napravljen od akrilata prijanja direktno uz nepce, ako je u pitanju gornja proteza, ili na unutrašnjost sluzokože donjih zuba, ako je u pitanju donja.

ako bi proteza odgovarala detetu, neophodno je da mu se, nakon pregleda, uzme otisak zuba, na osnovu kog će se proteza praviti.

Nošenje proteze u početku može da bude bolno, jer ona izaziva pomeranje zuba iz korena. Zbog toga je važno da pripremite dete razgovorom na nošenje proteze, na šta će se dete vremenom svakako naviknuti.

Prednost mobilne proteze je to što ona može da se stavlja i skida po potrebi. Mana je što je moguće rešenje za ispravljanje zuba samo kod dece.

Foto: Shutterstock

Fiksna proteza

Delovi fiksne proteze su bravice i lukovi. Postavljanje fiksne proteze funkcioniše tako što se na svaki zub pojedinačno lepe bravice, koje se kasnije povezuju lukom.

ravica se izrađuje od metala ili od estetskih materijala, poput keramike i safira. Luk se takođe izrađuje od metala, ako su i bravice metalne.

Safirna fiksna proteza je takozvana “nevidljiva proteza” koja je jedva primetna na zubima. U slučaju da su bravice od safira i luk mora biti bele boje.

Neodstatak fiksne proteze je to što je cena njenog postavljanje mnogo veća od cene mobilne proteze. Ova proteza se nosi nosi u zavisnosti od preporuke stomatologa.

Takođe, zubi se u ovom slučaju pomeraju direktno iz korena, što uzrokuje jake bolove.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Blicžena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar