“Možemo biti heroji…bar na jedan dan”: 73. rođendan legendarnog Dejvida Bouvija

Jedan od najvećih umetnika 20. veka rođen je na današnji dan 1947. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dejvid Bouvi
Profimedia

Dejvid Bouvi, definitivno jedan od najvećih umetnika 20. veka, na današnji dan bi slavio 73. rođendan. Ikona pop kulture, kameleon rok muzike, slikar, glumac, kompozitor, producent…uperite prstom u bilo koje polje umetnosti i svuda ćete naći njegov trag. Tokom karijere koja je trajala više od pola veka, Dejvid je uvek uspevao da nađe načine da oduševi i šokira fanove svojim inovativnim pristupom. Uticak koji je imao na popularni kulturu je nemerljiv. Nažalost, nakon borbe sa opakom bolesti, Bouvi je preminuo 10. janura 2016. godine. Svet se teška srca oprostio od svog idola, dok su, simbolično, mnogi delili mišljenje da je legenda otišla nazad odakle je i došao, i gde mu je i mesto – među zvezde!

Uz odabir najspektakularnijih momenata i dela Dejvida Bouvija želimo mu srećan 73. rođendan!



 

Rano detinjstvo i odrastanje

 

Čuveni umetnik rođen je kao Dejvid Robert Džons 1947. godine u Brikstonu. Odrastao je u predgrađu Londona i kao mlad želeo je da postane monah. Međutim, na sreću kasnije armije fanova, život je odlučio da se poigra sa željama mladog Dejvida, koji je ubrzo upisao studije muzike. Svoje umetničko ime smislio je inspirisan istoimenim nožem nazvanim po američkom vojniku Džimu Bouviju – nož je za njega simbolično predstavljao način da “preseče laži i dođe do istine”.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by David Bowie (@davidbowie) on


 

Zemlja zove majora Toma

 

Major Tom, fiktivni astronaut koji tokom svoje svemirske odiseje komunicira sa Zemljanima – prvi je lik koji je u velikoj meri doprineo popularnosti mladog Dejvida i uticao na prihvatanje njega kao solo umetnika. Napravljen za album “Space Oddity” 1969. godine, Tom je služio kao uvertira za kasnije Bouvijevo povezivanje sa motivom svemira i zvezda. 

 

“Svirao je Dejvid Bouvi i pauci s Marsa…”

 

Verovatno njegov najpoznatiji alter ego stvoren je 1972. godine. Biseksualni glem vanzemaljac Zigi Stardast (Ziggy Stardust) kasnije će obeležiti čitavu epohu rok muzike, a ova ekscentrična pojava koja je izazvala burne reakcije postaće prepoznatljiv deo pevačevog avangardnog stila. 

Ni ne čudi što je prva asocijacija na Bovija upravo Zigi, crvena kosa, munja preko lica…Usledio je niz likova koje je pevač smislio i oživeo kroz svoje studijske albume, poput Halouvin Džeka (Halloween Jack), Aladin Sejn (a lad insane) i drugih.

 

Uloge na velikom platnu

 

Pored fenomenalnog umeća da stvori nove likove, Dejvid je uspešno tumačio i one koje su drugi za njega pravili. Najpoznatiju filmsku ulogu ostvario je igranjem “kralja goblina” u filmu “Lavirint” iz 1986. dok je na “daskama koje život znače” briljirao u predstavi “Čovek slon” koja se igrala na Brodveju. Domaćoj publici srastao je za srce tumačeći lik Nikole Tesle u filmu Kristofera Nolana -“Prestiž”, 2006. godine.

 

Opraštanje u stilu

 

Dejvid se od fanova oprostio na krajnje specifičan način – svojim 25. studijskim albumom “Blackstar” (Crna zvezda), a samo nekoliko dana pre smrti (10. januara 2016.) širom planete premijerno je emitovan spot za pesmu “Lazarus” u kom je Bouvi prikovan za samrtnu postelju i kojim vladaju elementi koji kao da su nagovestili njegovu smrt koja je ubrzo usledila.

 

Malo je reći da je Bouvijev posledni album (kao i većina pre njega) pravo umetničko remek-delo, te je vest o njegovoj iznenadnoj smrti mnoge uhvatila nespremne. Emotivnim porukama fanovi su se opraštali od svog idola, neutešni zbog velikog gubitka koji je umetnički svet pretrpeo.


Ove godine dva posthumna albuma Dejvida Bouvija

 

Posthumni albumi postali su veoma popularni u zadnje vreme, te će tako nedovršene ili neobjavljene verzije i Bouvijevih pesama naći put do publike. Kako je najavio “Parlophone Records” još dva projekta vezana za pokojnu legendu biće uskoro objavljena. Šta će se na njima nalaziti najavljeno je retkom akustičnom verzijom Bouvijevog singla iz 1970. godine “The Man Who Sold the World”.

Autor: D. K.



Izvor: Objektiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar