Hakeri ucenjuju A1 u Hrvatskoj: Traže 500.000 dolara, podaci KOMPROMITOVANI

Haker je o svemu danas imejlom obavestio medije u Hrvatskoj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Gerd Altmann

Haker je zapretio A1 u Hrvatskoj da će objaviti lične podatke korisnika ako mu ova kompanija ne isplati 500.000 američkih dolara u digitalnim valutama, pišu hrvatski mediji.

Regulatorno telo za mrežne djelatnosti u Hrvatskoj (HAKOM) potvrdilo je da je A1 u Hrvatskoj prijavio incident i da je ovaj operater dužan da obevesti sve korisnike čiji su lični podaci kompromitovani.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– A1 navodi da je preliminarnom analizom podataka utvrđeno da postoji oko 100.000 korisničkih profila sa sledećim korisničkim podacima – ime i prezime, adresa prebivališta, JMBG, kao i tarifa koju koriste – istakao je HAKOM za medije.

Haker traži od A1 pola miliona dolara u kriptovalutama

Index.hr navodi da haker traži od A1 u Hrvatskoj da mu isplate 500000 dolara u digitalnim valutama kako ne bi objavio lične podatke korisnika na više hakerskih i darkveb foruma.

Prema pisanju medija, policija je ozbiljno shvatila slučaj zato što je ovde reč o, kako se navodi, ucenama u cilju pribavljanja značajnih finansijskih sredstava. Policija takođe sumnja da bi se ovi podaci mogli zloupotrebiti u svrhe krađe identiteta.

Haker je o svemu danas imejlom obavestio medije u Hrvatskoj, kao i sam A1. On je u imejlu zahtevao 150 eterijuma u vrednosti od oko pola miliona američkih dolara.

Haker je takođe optužio A1 da ne vodi računa o sigirnosti. U svom mejlu je naveo da, s obzirom na ranjivosti koje postoje, nije ni potreban ni pravi haker kako bi ukrao ove podatke, prenosi Index.

Iz A1 u Hrvatskoj su demantovali ove tvrdnje i dodali da se pridržavaju najviših bezbednosnih standarda zaštite podataka i da će nastaviti da ulažu u unapređenje bezbednosnog okruženja.

Treba napomenuti da su korisnici A1 u Srbiji sigurni.

– Bezbednosni incident koji se dogodio u A1 Hrvatska nema nikakvog uticaja na baze podataka A1 Srbija, tako da su korisnici A1 Srbija i njihovi podaci sigurni – dodali su danas iz kompanije.

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Hahaha! Niko nije bezbedan! Dok postoji BurpSuite i Metasploit, nema sigurnosti, a to je bar jos par hiljada godina.

    Odgovori

Ostavite komentar