Ulje se koristi gotovo svakodnevno u ishrani, a opšte je poznato da suncokretovo ulje i nije baš najzdravije.
Masna hrana i jela pripremana sa suncokretovim uljem, povećavaju nivo holesterola u krvi.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Zbog toga ljudi koji žele da povedu računa o ishrani, a naročito oni koji biju pravu bitku sa visokim holesterolom, često pribegavaju alternativi, a najčešće maslinovom ulju.
Ovo ulje je mnogo zdravije, jer reguliše nivo masnoće u krvi i umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
U poslednje vreme se u medicinskim krugovima posvećuje sve više pažnje i susamovom ulju. Pokazalo se da je ono izuzetno bogato polunezasićenim masnim omega-3 i omega-6 kiselinama, a studije pokazuju da deluje mnogo jače na loš holesterol, nego što to radi maslinovo ulje.
Ispitivanja su podrazumevala da osobe u toku mesec dana svaki dan koristili 60 grama (4 supene kašike) ovog ulja, umesto svih drugih.
Takođe je utvrđeno da ovo ulje ima antiupalno dejstvo, a pokazalo se i korisnim u borbi protiv ateroskleroze.
Susamovo ulje daje jedinstvenu aromu jelima i salatama, a u kineskoj kuhinji je veoma česta namirnica.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)