ISPRAVKA: Video koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan

Pojavila se nova teorija koja se širi po medijima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Regionalni mediji objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savanova u Beogradu otkriva nove detalje u slučaju nestanka Mateja Periša. Ipak, zvuk sa snimka nije autentičan. 

Potraga za Matejem Perišem ušla je u 18. dan, on je u Beograd došao sa prijateljima da proslavi doček Nove 2022. godine, a provod u klubu “Gotik” pretvorio se u noćnu moru budući da se Matej iz “Gotika” uputio u nepoznato. U potragu za Matejem uključene su i termovizijske kamere, sateliti i druga raspoloživa sredstva.

U medijima su se nedugo nakon Matejevog nestanka pojavili video snimci sa nadzornih kamera na kojima se nalazi, što je potvrdila i srpska policija, nestali Splićanin kako trči beogradskim ulicama u majici kratkih rukava.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon prošlonedeljne konferencije za štampu hrvatske i srpske policije nema puno novih informacija, barem nisu poznate javnosti. Ono što je najvažnije rečeno na toj konferenciji hrvatskog MUP-a je da ne postoji nijedan dokaz da se u slučaju nestalog Mateja radi o bilo kakvom nasilnom delu. Time su zapravo demantovali brojne teorije i teorije zavere u javnosti i medijima.

Danas se pojavila nova teorija koja se širi po medijima. Reč je o dobro poznatom video snimku sa nadzorne kamere restorana Savanova. To je zadnji poznat video snimak Mateja, onaj na kojem se pojavljuje u dnu video snimka kad se spušta stepenicama prema Savi.

Oko tog video snimka već je kružilo više teorija. Prošle nedelje neko je zumirao deo tog snimka i sugerisao da se na snimku, na dnu stepenica, vidi još neko. Policija je, opet napominjemo, jasno rekla da se niko na krivičan način ne dovodi u vezu s nestankom Mateja Periša.

Stranica “Nestali Matej Periš”, otvorena na društvenim mrežama, navela je danas da se na tom snimku nalazi možda “najveći detalj koji je svima promakao”, uz napomenu da se u devetoj sekundi video snimka obrati pažnja na uzvik nepoznate osobe koja govori: “Sad ustani”.

Mediji su poslušali stranicu i podelili ovu vest kao mogući novi trag, ali je poznato da video snimci sa nadzornih kamera uglavnom ne snimaju zvuk. Tako je i sa nadzornom kamerom Savanove. Potvrdio je to za Index menadžer restorana Savanova Ljubomir Ilić.

“Naše nadzorne kamere koje su postavljene izvan lokala nemaju zvuk, odnosno ne snimaju zvuk”, kratko je odgovorio Ilić. Dakle, zvučni zapis koji se čuje nije deo orignalnog video snimka. Na samom video snimku, može se videti odraz, odraz koji nastaje kada se mobilnim telefonom snima monitor.

Dakle, reč je o montiranom videozapisu na kojem prvobitno nije bilo zvuka. Nakon što je ovaj snimak postao viralan na društvenim mrežama, došla je, gore navedena, potvrda od vlasnika objekta čija kamera je snimila sporni snimak, a koji je kazao da njegove spoljne kamere ne snimaju zvuk.

Dakle, ne radi se o zvuku sa originalnog video snimka, već o zvuku koji je nastao kasnijim snimanjem. Time je demantovan snimak koji se danas pojavio na stranici “Nestali Matej Periš”.

Nakon upozorenja organizacije Raskrinkavanje.ba da vest koju smo preneli nije tačna, ogradili smo se i napravili izmene u tekstu.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima na grešci. Preduzećemo sve mere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. O greškama koje smo ispravili, a na koje nam je ukazao Raskrinkavanje.ba čitajte KLIKOM OVDE!

BONUS VIDEO:



Izvor: Index.hr

Komentari (19)

  1. Ala si se nalupezala,SANJA,veliko poznavaoci situacije.!Sada kada si nas prosvetlils,idi u policiju psi njih prosvetli,da se ne smrzavaju po ovom vremenu!

    Odgovori
  2. Sanja sram da te bude.Ti odlicno znaš da je ubijen.Tebe su posebno nazvali i rekli ti tu informaciju.Ne daj Bože da se tvom nekom to dogodi jer verovatno bi ga ti sama tražila pošto ovi naši kako kažeš ništa ne znaju.Sram te bilo nesoju jedan.Pi.

    Odgovori

Ostavite komentar