Nema sankcija za Severni tok 2: Američki Senat doneo ODLUKU

Senator Robert Menendez predstavio je u sredu alternativni zakon za koji je dobio podršku mnogih kolega demokrata, kao i predsednika Džoa Bajdena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Američki Senat odbio je zakon koji predviđa uvođenje sankcija kompaniji koja upravlja gasovodom Severni tok 2, a koji je predložio republikanski senator Ted Kruz.

Za uvođenje sankcija glasalo je 55 senatora, dok su 43 bila protiv zakona za čije je usvajanje bilo potrebno 60 glasova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Senator Robert Menendez predstavio je u sredu alternativni zakon za koji je dobio podršku mnogih kolega demokrata, kao i predsednika Džoa Bajdena. Zakonom bi bile nametnute sveobuhvatne sankcije najvišim ruskim vladinim i vojnim zvaničnicima i bankarskim institucijama ako Moskva izvrši agresiju protiv Ukrajine, dok bi Kruzovim zakonom 15 dana nakon usvajanja sankcije bile uvedene kompaniji Severni tok 2 AG, koja upravlja gasovodom, prenosi Rojters.

Menendezovim zakonom, za koji još nije utvrđen datum glasanja, bile bi uvedene sankcije na gasovod, kao i na ruske zvaničnike i entitete nakon bilo kakve agresije Moskve na Ukrajinu.

Gasovod Severni tok 2 koji je vredan 11 milijardi dolara i vodi ga državna energetska kompanija Gasprom slao bi ruski gas ispod Baltičkog mora u Evropu preko Nemačke. Završen je krajem prošle godine, ali čeka na odobrenje Nemačke i EU.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar