Savet stručnjaka: Do koje godine dete NIKAKO ne bi trebalo da pije čajeve?

Jedna materija je posebno štetna za mlađe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čaj je prvo sredstvo kom pribegavamo kada naša deca obole od virusa gripa ili prehlade.

Nema sumnje da su čajevi zdravi, ali pojedine materije koje oni sadrže, mogu biti štetni za decu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene organizavije Velike Britanije kažu da pića koja sadrže kofein nisu pogodna za malu decu. Nema potrebe naglašavati da se ova materija u mnogo većim količinama nalazi u kafi, energetskim pićima i mnogim gaziranim sokovima.

Međutim, kako se određena količina kofeina nalazi i u čajevima, sa upotrebom ovih lekovitih napitaka treba biti oprezan

Helen Buržes, nutricionista i osnivač sajta “Little Cooks Co”, kaže da su roditelji i njoj, dok je bila dete, obavezno davali čaj pred spavanje.

Sada, kako je bolje upućena u hemijski sastav ovog napitka, ističe da to nije baš najbolja navika.

prirodni lek za zatvor kod dece
Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

– Kofein je stimulans, a kako je san veoma važan u toku detinjstva, jer tada deca rastu i razvijaju se, ne treba stavljati prepreke tome na put. Takođe, kofein može privremeno da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca- rekla je ona.

Izveštaj iz jedne londonske dečje bolnice kaže da, ako vaše dete konzumira napitke sa visokim sadržajem kofeina, trebalo bi to da ograničite.

Američka akademija za pedijatriju je nešto rigoroznija, pa preporučuje da deca mlađa od 12 godina uopšte ne konzumiraju kofein u bilo kom svojstvu i obliku. Naravno, to podrazumeva apsolutno izbacivanje energetskih pića.

Vredi imati na umu da, pošto su deca manja, kofein može da utiče na njih jače nego na vas.

Ne zna se tačno kakav je uticaj kofeina na kardiovaskularni i nervni sistem dece. Stručnjaci upozoravaju da previše kofeina može biti ‘opasno’ za decu i može da izazove porast anksioznosti, krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, problema sa spavanjem i refluksom kiseline. U prevelikim dozama, kofein čak može da bude i opasan.

Foto: Shutterstock

Na kraju krajeva, na vama kao roditelju je da odlučite šta je ispravno za vašu decu i u kojoj količini.

Ukoliko se ipak odlučite da detetu dajete namirnice koje sadrže kofein, doktorka Buržes savetuje da budete izrazito oprezni.

– Kofein se može naći u više oblika. Čokolada, čaj, kafa, energetska pića, čak i žvakaće gume ga sadrže. Kao nutricionista, uvek bih se odlučio za ono što će doneti najviše hranljivih materija. Sirovi kakao, od kojeg se pravi čokolada dobrog kvaliteta, prepun je antioksidansa, a čaj i kafa takođe imaju prilično visoke rezultate antioksidanata. Snažno bih preporučio da se klonite energetskih napitaka, posebno kod dece – oni su lišeni hranljivih materija i prepuni hemikalija i šećera.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar