Tmurno predviđanje ulilo strah: Evo kako može početi RAT između Rusije i Amerike, sve će biti USKORO

Velike sile govore o miru i mirovnim pregovorima, ali stvari na terenu ih demantuju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto,Ilustracija: Shutterstock

Iako su se predstavnici Moskve i Vašingtona u jeku rastućih napetosti oko Ukrajine juče sastali u Ženevi, Kremlj je zabrinut zbog podrške SAD ukrajinskoj vojsci.

Velika mimoilaženja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vojni analitičar Darko Trifunović kaže za Objektiv da će rat između SAD i Rusije sigurno početi početkom februara i da će se podudariti s početkom zimskih OI u Pekingu jer su mimoilaženja toliko velika između Bele kuće i Kremlja da nikakvi pregovori rat ne mogu da izbegnu.

– Ukrajinci žele da uđu u NATO i to će sigurno uraditi jer to želi narod i neće mnogo mariti šta kaže Kremlj – kaže Trifunović i dodaje da SAD imaju veći problem sa svojim tradicionalnim saveznikom Velikom Britanijom.

– London ima ozbiljne dilove sa Moskvom, zato su i izašli iz EU, turski gasovod preko kojeg ide gas ka jugu Evrope zapravo je britanski jer su oni uložili veliki novac u njega – kaže Trifunović i naglašava da je kompanija „Britiš petrol” kupila 30 odsto akcija kompanije „Gaspromnjeft” i da njima zato odgovara da što pre proradi Severni tok 2.

– Amerikanci će uskoro Britancima staviti do znanja da neće trpeti to sedenje na dve stolice i da će morati da se stave na jednu stranu – zaključuje Trifunović.

Gomilanje vojske

Velike sile govore o miru i mirovnim pregovorima, ali stvari na terenu ih demantuju, sve više ruskih oružanih snaga je na ukrajinskoj granici, a sve više zapadnih vojnika prelazi iz Moldavije i Poljske u Ukrajinu do Donbasa. Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakonski predlog prema kojem planira da pošalje 300 miliona dolara za podršku ukrajinskoj vojsci. Vlada SAD, koja smatra da ruski predsednik namerava invaziju na Ukrajinu, zapretila je „brutalnim sankcijama” ako se to dogodi, dok Rusija osporava takve namere.

Direktne provokacije

Rusko ministarstvo odbrane upozorilo je zapadne vojne atašee na opasnost od oružanog sukoba Rusije i NATO s obzirom na nedavne napetosti te dve strane zbog Ukrajine.

– Savez je u poslednje vreme pribegavao direktnim provokacijama, koje predstavljaju visok rizik od eskalacije u oružani sukob – rekao je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksander Fomin diplomatama u Moskvi. Ministarstvo je međunarodnim vojnim predstavnicima, uključujući one iz 14 članica NATO-a, podelilo snimak u kom Fomin kritikuje severnoatlantsku alijansu.

Putinove pretnje

Fomin je optužio NATO za masovno povećanje vojnih aktivnosti proteklih godina. Samo u u ovoj godini broj vojnih preleta blizu ruske granice povećao se sa 436 2020. godine na 710 u 2021. godini. NATO je svake godine sprovodio 30 velikih vojnih vežbi s borbenim scenarijima koji uključuju Rusiju kao protivnika, dodao je Fomin. Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je zapretio posledicama ako NATO nastavi da napreduje u ruskom komšiluku.

Piše: Filip Radojčić 

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 11. JANUAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Javna tajna je da je Darko NATO lobista i čovek koji najviše optužuje Rusiju za subverzivnu delatnostna prostoru Srbije. Toliko daleko ide da čak tvrdi kako Amerika ima 10 nosača aviona i da ne može niko da ih zaustavi. Daliprati ili ne šta se događa na planu novih sistema i da suti nosači obične ljuske oraha na vodi. Da će do sukoba doći hoće i to iznad Crnog mora. Kauboji će tu proći ko bos po trnju, onda će se uešati Turska, kja će nestati kaodržava posle tog sukoba, a Rusi vraćaju Konstatinopolj Grcima. Potom od Nemačke ostaje crna mrlja na zemljinoj površini i tu je kraj NATO priče.

    Odgovori
  2. Većina su katolici i hoće u NATO. To se zna. Od tog rata nema ništa jer zemlje koje su u NATO-u neće dozvoliti da Ukrajina i Gruzija uđu u NATO a ni Rusiji ne odgovara da postane okupator jer je to skup sport. Oni će ovako da se natežu dok neko ne zamemoća.

    Odgovori
  3. Darko Trifunovicu kako vi znate da ukrajinci hoce u NAT-o a nije bio referndum???Darko lazete na kilometre !!!Ko vas placa da tako masno lazete???

    Odgovori

Ostavite komentar