Umrla Holanđanka koja je tokom rata LEČILA Srbe: Došla je kao dobrovoljac, a penziju trošila na RANJENIKE

Iz Boračke organizacije Pale istakli su da će Jeni ostati u njihovim i srcima svih boraca VRS

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Printscreen

Nakon duge bolesti u Holandiji je preminula Jeni Ligtenberg, apotekarka iz nekadašnje vojne bolnice “Koran” na Palama, koja je Odbrambeno-otadžbinski rat provela u Republici Srpskoj kao dobrovoljac, saopšteno je iz Boračke organizacije Pale.

Iz Boračke organizacije Pale istakli su da će Jeni ostati u njihovim i srcima svih boraca Vojske Republike Srpske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Umesto da svoju penziju, koju je stekla jula 1993. godine, polako troši i mirno živi u Herhugovardu, Jeni je svoj novac trošila na lečenje srpskih ranjenika – izjavio je dr Dragan Kalinić, ministar zdravlja Republike Srpske u vreme kada je Ligtenbergova bila na Palama.

– Sve što je radila bilo je humano, lišeno bilo kakvog politikantstva. A njen ratni dnevnik, objavljen na više od 400 strana, dragoceno je i objektivno svedočenje jedne Holanđanke koja se sama uverila u ono šta se stvarno dešavalo u BiH. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih lekara kao i snagom volje i hrabrošću Srba.

Život i delo Jeni Ligtenberg prikazan je u dokumentarnom filmu “Jeni, malo svjetlo sa zapada”, koji je snimljen prema knjizi “Ratni dnevnik Pale 1993-1995”, autorke Jeni Ligtenberg.

Knjigu je priredio doktor i akademik Mirko Šošić, a predstavlja dragoceno i nepristrasno svedočanstvo o ratu na ovim prostorima iz ugla Jeni, koja je došla u humanitarnu misiju 1993. godine i ostala u Palama sve do 1995. godine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Sputnjik

Komentari (1)

Ostavite komentar