Posvetite im vreme: Na koji način pričanje bajki za laku noć utiču na razvoj vašeg deteta

Veštine koje stiče na ovaj način, biće mu veoma važne u kasnijem životu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi od vas su odrastali uz priče za laku noć. Sigurno se sećate tog osećaja topline i ušuškanosti, mira i spokoja.

Većina roditelja danas zanemaruje pričanje priča, misleći da su one samo duh prošlog vremena, da su prevaziđene i da deci današnjice, kada je tehnologija svima dostupna, neće biti interesantne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veruju da je tehnologija sasvim dovoljna da ih zabavi, ali i umiri. Ipak, ovaj tradicionalni metod odgoja, ne samo da nije prevaziuđen, već je i višestruko koristan za razvoj deteta.

Bitan je vaš pristup. Neka se dete oseća opušteno, neka mu bude toplo i ugodno.

Priča ne mora da bude naročito poučna, dovoljno je da bude zabavna i da je dete razume.

1. Bajke uče strpljenju

Strpljenje je važna osobina u životu koja mnogima u današnje vreme, kada je sve dostupno, nedostaje. Pričanjem bajki, naučićete dete da bude strpljivo.

Naučićete ga da se čekanje isplati i da na kraju nekog procesa uvek sledi nagrada, jer je u bajkama završnica uvek najzanimljivija i lepa.

Pored toga, dete će naučiti i da je važno da sasluša ono što drugi imaju da mu kažu, pa će izrasti u dobrog sagovornika.

Foto: Shutterstock

2. Obogaćujete rečnik deteta

Prema studiji sprovedenoj u bolnici Roud Ajlend, receptivni vokabular, odnosno broj reči koje razumeju, kod dece kojima su priče čitane redovno pred spavanje, bio je za 40% veći od dece kojima nije čitano.

Lepo izražavanje je svakako jedan od kvaliteta koji će vašem detetu biti koristan u životu.

3. Razvijate njihovu maštu

Kako su bajke često pune mitskih bića, princeza i prinčeva, natprirodnih sila i predela, mašta vašeg deteta će se razvijati do neverovatnih granica. Stvorićete od njega pravog malog kreativca, a kreativnost je veština koja je cenjena i široko primenjiva.

Foto: Shutterstock

4. Učite ih empatiji

Kada se deci čitaju priče, ona se često suživljavaju sa glavnim likom, pa se ona osećaju uplašeno kada se, na primer, glavni lik bori sa aždajom. Redovno pričanje bajki može od vašeg deteta stvoriti empatičnu i saosećajnu osobu, koja će uvek razumeti druge ljude.

5. Učite ih da obraćaju pažnju.

Čitanje priča može da nauči dete pažnji. Ovo je posebno važno za malu decu kojuima često i najmanji zvuk odvuče fokus sa onoga što rade. Kada im pričate, deca moraju da slušaju i da sede mirno da bi razumeli priču.

Dodatne prednosti toga su i bolje razumevanje čitanja, bolja samodisciplina, duži raspon pažnje i bolje pamćenje. Sve su to veštine koje će vašoj deci biti od velike koristi u školi i odraslom životu.

Foto: Shutterstock

6. Razvijate sklonost ka čitanju

Ljubav prema čitanju je veoma važno. Dete mora da razume da su knjige važne i da u njima ima svačega zanimljivog.

Ovo je zaista bitna osobina koja će im biti veoma korisna kada krenu u školu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar