Ovo godišnje doba je posebno OPASNO za srce: Zašto se srčani udar često javlja ZIMI i kako to da sprečite

Niske temperature dovode do sužavanja krvnih sudova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

S promenom godišnjih doba, menjaju se i ciklusi u našem organizmu i telo različito reaguje.

Tako niske temperature vazduha utiču na srce na različite načine, a cirkulatorni sistem prolazi kroz fizičke promene kao odgovor na hladnoću. Činjenica je da infarkt ne bira ni mesto, ni vreme, ali stručnjaci upozoravaju da su srčane smetnje učestalije u zimskom delu godine, kada bi trebalo posebno da pripazite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako ste izloženi veoma niskim temperaturama, može doći do snižavanja krvnih sudova, rasta pritiska i srčanog udara. Tome dodatno doprinosi konzumiranje slane hrane, alkohola i zaboravljena terapija za krvni pritisak.

Srčani udar je uvek opasan

Začepljeni krvi sudovi, posebno oni koji dovode krv u srčani mišić, najčešće su uzrok srčanog udara.

Srčani udar praćen je znacima kao što su bol u grudima, pacijenti se žale da ih „pritiska“ srce, prisutna je bol u telu, ruci, vratu, vilici, leđima. Stanje je praćeno nedostatkom daha. Javlja se i osećaj vrtoglavice ili mučnine, zbog čega je veoma bitno da se što pre obratite lekaru.

Foto: Shutterstock

Kod muškaraca se češće javlja bol u grudima, koji se širi do leve ruke, bol može trajati više od nekoliko minuta i biti različitog intenziteta. Žene češće imaju simptome kao što su jak umor, kratak dah, vrtoglavica, znojenje, bol u vilici, mučnina, bol u stomaku ili leđima. Može se desti i da srčani udar, nije praćen ni jednim od poznatih znakova i simptoma bolesti.

Kako sačuvati srce kada su niske temperature?

Niske temperature i zimski praznici su prilika da se ljudi druže i opuste, ali doktori upozoravaju da nikako nisu razlog da se prestane sa zdravim životnim navikama.

Slana i visokokalorična hrana čest je pratilac niskih temperatura, ali nažalost i srčanog udara tokom zime. Stručnjaci opominju i da je bitno i u ovo doba godine pridržavati se principa zdrave ishrane, redovno kontrolisati šećer, krvni pritisak, izbegavati suviše masna jela i duvan.

Foto: Shutterstock

Pažljivo birajte odeću, preporuka je slojevito oblačenje. Ukoliko već imate, neko kardiovaskularno oboljenje, izbegavajte naporne aktivnosti, na niskim temperaturama. U slučaju nedostatka daha ili nelagodnosti u grudima, odmah zatražite pomoć lekara.

Skijanje, klizanje, sankanje, čišćenje snega mogu biti povodi za srčani udar. Čišćenje snega treba prepustiti mlađim osobama, dobrog zdravlja, normalnog krvnog pritiska i ujednačenog, besprekornog rada srca.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar