Sve spremno za SLAVLJE: Republika Srpska obeležava 30 godina postojanja, oglasila se i Željka Cvijanović

Svečani defile biće održan u Banjaluci u nedelju, 9. januara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

U Republici Srpskoj je sve spremno za sutrašnji početak obeležavanja 30 godina od njenog postojanja, kada će biti položeni venci na spomen obeležja, a uveče svečana akademija u Banjaluci, dok je svečani defile biti upriličen u nedelju.

Kako je ranije saopšteno iz Kabineta predsednice Srpske Željke Cvijanović, program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeće sutra polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju “Sveti Pantelija”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske predviđeno je i na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen kosturnici na Gradskom groblju i grobnicu dvanaest banjalučkih beba.

Venci će biti položeni i na srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu i na spomen-obeležju bivšem predsedniku Republike Srpske Milanu Jeliću u Modriči.

Dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u Kulturnom centru “Banski dvor”, dok će svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Svečani defile biće održan u Banjaluci u nedelju, 9. januara, dok će na platou ispred Palate Republike u 19.00 časova biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Prema programu obeležavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu u nedelju, 9. januara sa početkom u 19.30 časova.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u podne.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

Cvijanović na Istangramu: Živela Republika Srpska

U susret Danu Republike Srpske predsednica Željka Cvijanović objavila je na na svom Instagrmu video sa porukama građana povodom predstojećeg praznika i porukom: “Živela Republika Srpska”.

– U susret Danu Republike – naših prvih 30. Živela Republika Srpska – napisala je predsednica Srpske.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Obeležavanje 30 godina od nastanka Republike Srpske sutre počinje u Banjaluci, a u nedelju, 9. januara biće obeležen u Istočnom Sarajevu i Brčko distriktu.

Političko Sarajevo osporava Republici Srpskoj ovaj praznik, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je 9. januar izraz volje građana Republike Srpske i da će se slaviti, sviđalo se to nekome ili ne.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar