Na Badnji dan se spremaju ZAKONI od brašna, a EVO zašto je bitno da ih imate na trpezi

Mogu imati više značenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jelena Kocmanović

Danas se obeležava Badnji dan, praznik koji predstavlja iščekivanje rođenja Isusa Hrista u srcu vernika i ujedno je poslednji dan Božićnog posta.

Ako želite da proslavite ovaj praznik kako dolikuje, treba da znate kako treba da izgleda trpeza na Badnji dan, kao i koji se običaji vezuju za ovaj praznik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Trpeza treba da bude pripremljena “na vodi”, mada većina naroda slavi kao običan post pa se na trpezi može naći i riba. 

Na stolu treba da bude neparan broj jela, obavezna je pogača i so, suvo voće (šljive, kajsije, suvo grožđe…), jabuke, zatim orasi koji predstavljaju sreću onoga ko otvori orah, a jezgro oraha bude zdravo, pasulj prebranac, kiseo kupus, rezanci sa orasima, pita od jabuka ili bundeva, med, kao i “zakoni” čijom pripremom domaćice započinju Badnji dan.

Foto: Jelena Kocmanović

“Zakoni” ili “zakončići” su mali hlepčići raznih oblika koji imaju određenu simboliku. Pripremaju se za zdravlje i napredak. Prave se “kike” od testa koje predstavljaju mlade neudate devojke, za udate žene “ruža”, ”šake” da muškarci budu jaki i snažni, “vinogradi”, ”njive”, “kvočka sa pilićima” ,”krug” sa početnim slovom osobe za njeno zdravlje i još mnogo drugih “zakona”.

Na Badnje veče se, u zavisnosti od broja članova domaćinstva otkine po malo parče “zakona” i potopi u vino a na Božić se rano ujutru uzima kao pričest. Muškarci Badnji dan započinju odlaskom u šumu pre svitanja po Badnjak koji bi trebalo da poseku iz tri puta sekirom. Badnjak ne sme da padne na tlo, nosi se na ramenu i ostavlja se uspravno na kućnom pragu do večeri.

Neke od ovih običaja je teško ispoštovati, posebno za ljude koji žive u gradovima pa je kupovina badnjaka jedini način. Veruje se da se ništa ne treba iznositi iz kuće niti pozajmlivati taj dan.

Domaćin unosi Badnjak u kuću, domaćica baca žito i bombone na njega, dok deca idu za njim i pijuču, što predstavlja simboliku kvočke i pilića koja ih uvek drži uz sebe, odnosno da porodica uvek bude na okupu. 

Božićno jutro počinje mešenjem česnice, čekanjem položajnika i pozdravom “Mir Božiji, Hristos se rodi”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar