Najpametnije ratno oružje: Nekada je CIA trenirala delfine da UNIŠTE neprijateljske brodove (VIDEO)

Tajni projekat OXYGAS započet je sredinom 60-ih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Ardea / Profimedia

Sredinom 1960-ih, Amerika je obožavala delfine. Postoji više primera, ali je najočigledniji TV-serijal “Fliper”, gde pametno morsko stvorenje iznova pomaže ljudima.

Istovremeno, ali daleko od svetla Holivuda, Centralna obaveštajna agencija (CIA) u tajnosti je razvijala Projekat OXYGAS.

Tek 2019, CIA je objavila deo “top secret” dokumentacije o eksperimentima sa delfinima, koji su trenirani da potapaju neprijateljske brodove, prenosi portal Popular Mechanics.

Novi zadaci

OXYGAS je startovao sa barem dva divlja delfina, što pokazuje objavljena dokumentacija (LINK).

Plan je bio da se tiho infiltriraju u neprijateljske luke i zalive, i ostave eksplozivne naprave uz označene brodove. Sačuvana je i ilustracija koja prikazuje tehnologiju.

CIA je bila impresionirana razvojem programa, pa se razmišljalo o novim zadacima (LINK), poput izviđanja, elektronskog monitoringa, pa čak i postavljanja senzora za otkrivanje biološkog i nuklearnog oružja.

Nerešiv problem

Iako je eksperiment napredovao, CIA je naišla na nerešiv problem – divlje životinje su nepredvidljive.

Početkom 1964, bilo je jasno da postoje nepremostiva ograničenja, kao i da se delfini zbližavaju s trenerima, i da bi mogli da ignorišu nepoznata lica tokom misije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tri godine kasnije, počela je da slabi “podrška” obaveštajne agencije. Bilo je ideja da finansiranje preuzme ARPA (prvi oblik današnje Agencije za razvoj novih tehnologija – DARPA), a CIA se skroz povukla 1970.

S druge strane, mornarica SAD nastavila je istraživanje i počela da koristi delfine za otkrivanje podvodnih bombi. Ovaj program postoji i danas.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar