Novi šok IZAZOVI kod tinejdžera u Srbiji: Devojčica umalo POGINULA na kružnom putu u Čačku (VIDEO)

Ovu užasnu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da obrate pažnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube, Shuterstock

Jedna učenica osnovne škole umalo je poginula 10. decembra na kružnom putu u Čačku, gde se zbog “izazova”, takmičenja koje deca snimaju i potom kače na društvene mreže, našla pred samim točkovima kamiona.

Ovu užasnu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da obrate pažnju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Apelujem na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova deca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima. Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gde je čovek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti devojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smejala – napisala je Slavica D.

Užasnuta onim što je videla, ona je dodala da je “nedužan čovek mogao da uskrati svoju porodicu svog prisustva”.

– Kako bi on dokazao da je nedužan, ko bi ga zaštitio, kako bi objasnio tim roditeljima da se dete bacilo pred kamion dok su je vršnjaci podržavali u izazovu – pita se ova žena.

Komentari koji su usledili takođe su zastrušujući i potvrđuju da je ovaj izazov zapravo masovan. Jedna žena je navela da su se njoj isprečila deca od svega 10-11 godina koja su radila sklekove nasred kolovoza.

– Bila sam svedok sličnog. Pre možda dva-tri meseca vozila sam auto od Disa ka hotelu “Morava”. Dvojica dečaka su išla sredinom ulice, i dok sam se približavala jedan dečak je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta deca su išla iz škole “Ratko Mitrović”, možda su peti, šesti razred. Strašno za gledati dokle su deca spremna da idu – napisala je ona.

U drugom komentaru navedeno je da su dve devojčice, prvo jedna, pa druga, legle preko pešačkog prelaza i snimale se.

– Doduše, izabrale su slabo prometnu ulicu i čekale su da nema mnogo vozila, al bez obzira na to, delovalo je suludo – upozorava se u ovom komentaru.

Sociološkinja Jelena Radović upozorava da mladi stalno pomeraju granice kad je reč o opasnim izazovima na društvenim mrežama, a da konstatno pomeranje granica govori da granicu više i nemamo.

– Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra ima potpuno drugu konotaciju. Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmeje, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti… Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sledeća opasnija stvar koju ćemo uraditi – ističe Radović.

Kako objašnjava, roditelji treba budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa decom o tome.

– Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje – zaključuje Radović.

Koliko izazovi mogu biti opasni pokazala je strašna tragedija koja se dogodila u januaru ove godine. Dečak iz Beograda nastradao je dok je učestvovao u jezivom “Blackout” izazovu na Tik-toku.

“Blackout” izazov

Reč je o ekstremno opasnom izazovu koji se brzo širio među tinejdžerima i decom, a koji podrazumeva snimanje gušenja kaišom ili rukama dok se ne padne u nesvest, kako bi se osetili stanje neposredno pred smrt. U istom izazovu život je izgubila i 10-godišnja devojčica Antonela iz Italije.

“Korona virus” izazov

U ovom izazovu učesnici ližu javne površine kako bi dokazali da ne mogu da se zaraze korona virusom. U Americi su osobe koje su objavljivale ovakve videe bile hapšene zbog ugrožavanja javnog zdravlja, a pojedini učesnici nakon izazova bili su zaraženi virusom.

“Peni” izazov

Ovaj izazov podrazumeva da se, pri stavljanju punjača za telefon u utičnicu, između punjača i utičnice postavi kovanica (peni). Cilj izazova je da se izazovu varnice. Izazov su deca radila kod kuće, ali i u školama gde su se često dešavali požari.

Izbeljivač izazov

„Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfekciju ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu“, kaže jedan od korisnika ove aplikacije, uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar