“O obaveznoj vakcinaciji pričam VEĆ 20 GODINA”: Usaglasili se Kon i Šekler, evo šta je sada neophodno

Epidemiolog Predrag Kon se u potpunosti složio sa svojim kolegom Milankom Šeklerom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Pink/YouTube

Lekari Predrag Kon, Milanko Šekler i Dušan Popadić govorili su o novom soju koronavirusa omikron i otkrili šta će nam najviše pomoći da ga suzbijemo, ali i kakve simptome sa sobom donosi pacijentima.

– Ne mogu da kažem ništa, taj deo ispitivanja trenutno radi Medicinski fakultet, a čim se nisu oglašavali do sad verujem da još nema zaraženih. Ono što bih drugo hteo da podelim sa vama je da je juče Južnoafrički savet izneo kratko saopštenje sa njihovim iskustvima sa simptomima soja omikron. To je na području najgušće naseljenog dela države, a u prvom izveštaju iz četiri bolnice od 37 pacijenata u bolnici 31 pacijent nije imalo potrebu za kiseonikom. Ko god je kod nas smešten u bolnicu, više od devedeset odsto je moralo na kiseonik – rekao je na početku razgovora za TV Prva doktor Milanko Šekler.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je dodao kako se pacijenti zaraženi omikron sojem zadržavaju do najviše pet dana u bolnici, a oni koji su na bolničkom lečenju su mahom nevakcinisani.

Lekar Dušan Popadić je prokomentarisao potrebu da vakcinacija u ovom trenutku zbog omikron soja koronavirusa bude pojačana.

– Ti naslovi najviše liče na veliku dozu tračarenja u medijskom prostoru. Ono što običnom čoveku treba da bude jasno je da je vakcinacija i distanca nešto što štiti od svih sojeva ovog virusa. Pošto se još uvek ne ponašamo onako kako bi trebalo da se ponašamo kako bismo se zaštitili, to mi je jedina briga – rekao je Popadić.

Epidemiolog Predrag Kon se u potpunosti složio sa svojim kolegom Milankom Šeklerom.

– Čuli smo doktora Šeklera, opet se potpuno slažem sa svim što je rekao. Ti podaci su validni i upućuju da dobijamo jednu varijantu koja nosi vrlo blago oboljenje. Međutim, podaci su doneti za vrlo kratko vreme. Imamo novu varijantu i to ništa nije neobično. Način borbe je vakcinacija, a nošenje maski je podcenjeno i treba ih više implementirati. Moramo da pratimo situaciju i da vidimo hoće li omikron soj izdominirati – rekao je Kon za TV Prva i dodao:

– Ja o obaveznoj vakcinaciji pričam već 20 godina. Uveli smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, ali se to sada nije primenjivalo. Ja sam uvek za to da vakcinisanost bude izuzetno visoka.

Doktor Dušan Popadić je istakao da nema potrebe za panikom sve dok su rezultati istraživanja povoljni.

– Vakcina definitivno štiti od omikron soja, većina hospitalizovanih nisu vakcinisani. Hteo bih na dve stvari da se vratim. Jedno je da ste vi citirali nekakve lekare, a citirali ste bombastične naslove, to je ono što je duboko pogrešno. Treba prenositi objektivne i relevantne informacije, a ne ono što zvuči bombaastično. Treba voditi računa da se ne diže nepotrebna panika tamo gde nema potrebe – zaključio je Popadić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar