Veliko Objektiv istraživanje: Po ovome je Superliga najbolja u Evropi, Radnički peti, a Metalac četvrti!

Mnogo čime mogu da se pohvale srpski klubovi u poređenju sa ostatkom Evrope

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Analizom podataka koje je izneo Međunarodni centar za sportske studije (CIES) na osnovu statističkih parametara o klubovima iz najjače 31 lige u Evropi došli smo do zanimljivh podataka.

Na primer, Superliga Srbije može da se pohvali time da je prvenstvo sa najmanjim udelom stranaca u minutaži odnosno 18.8% vremena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To znači da srpski fudbaleri u poređenju sa ostalim igračima u Evropi imaju najveću minutažu u svom domaćem prvenstvu.

Odmah iza naše lige nalazi se Premijer liga Ukrajine koja stranicma daje 18.8% ukupne minutaže, a ujedno oni imaju i ekipu Desne koja igra isključivo sa Ukrajincima.

Sa druge strane kada gledamo prosečnu visinu igrača u Evropi, Superliga Srbije je četvrta sa prosečnom visinom od 183.7 centimatara.

Kada se gledaju pojedinačni klubovi Srbija takođe može da se pohvali Radničkim iz Kragujevca, koji je pet najviši tim u Evropi sa 186 centimetara visine.

Ispred Kragujevčana nalaze se samo Varbergs BoiS (186.1), Krakovija (186.1), Atalanta (186.2) i Viborg (187.1).

Isto tako Superliga je sa prosekom starosti igrača od 26.1 godine 10. najmlađe prvenstvo na Starom kontinentu, poređenja radi Hrvatska je prva sa proeskom godina od 25.2.

Ipak, ovde Srbija ima još jednog predstavnika kada gledamo klubove pošto je Metalac iz Gornjeg Milanovca četvrta najmlađa ekipa sa prosekom starosti igrača od 22.6 godine.

Od srpskog kluba su mlađi samo Černomorec (22.3), Žilina (21.9) i Nordsjeland (21.2), što je svakako podatak za pohvalu i ide u korist srpskog fudbala iako se Metalac trenutno nalazi 14. mestu Superlige.

Piše: Jovan Jovanović

BONUS VIDEO:

SAZNAJEMO: Ovako će Partizan odati počast Moci Vukotiću, crno-beli već spremni za ispraćaj legende!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar