Ana Brnabić o PRAVIM RAZLOZIMA protesta: Što su bolji ekonomski rezultati Srbije, veći su pritisci

Premijerka argumentovano objasnila kako funkcioniše licemerje opozicije na protestima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas da zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu pisani za Rio Tinto i navela da protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona već sa politikom.

Brnabić se osvrnula na dešavanja koja su najavljena za sutra od strane opozicije, tačnije proteste koji za cilj imaju blokiranje mnogih saobraćajnica i argumentovano obrazložila da licemerje koje se plasira na takvim skupovima neće doživeti nikakav odjek jer je zasnovano na neistinama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Premijerka je komentarišući izjave pokreta “Kreni promeni” dodala da njih finansira Rokfeler fondacija koja je očigledno više zainteresovana za Srbiju od njih.

– Nismo čuli ni Rokfeler ni “Kreni promeni” 6 decenija o ugroženosti građana i reke zbog ove deponije.

Premijerka se osvrnula na dva Zakona na koji se opozicija na protestima poziva, Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

– Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je bio zakon iz 1994. godine. Promenjen je Ustav 2006. godine. Mi tada nismo bili na vlasti. U članu 203, stav 8. tog Ustava kaže se da je promena usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača na tom referendumu. Zakon mora da bude u skladu sa Ustavom. Mi smo morali da promenimo Zakon o referendumu kako bi bio u skladu sa Ustavom iz 2006. koji ukida prag. Zakon o eksproprijaciji ne unosi neke nove norme niti olakšava da se neka imovina ekspropriše. Ako želite da uradite eksproprijaciju, mora biti u skladu sa javnim interesom, a javni interes nije lako obaviti. Ovaj Zakon promeniće se minimalno.

– Govoreći o zaštiti životne sredine premijerka je pokazala fotografiju deponije “Stanjevine” koja je na tim prostorima 60 godina. Ona je naglasila da se zbog toga niko nije bunio. Zatim je pokazala sadašnju situaciju, deponija je očišćena i reka više nije zagađena.

Premijerka je zatim komentarišući izjave pokreta “Kreni promeni” dodala da njih finansira Rokfeler fondacija koja je očigledno više zainteresovana za Srbiju od njih.

– Nismo čuli ni Rokfeler ni “Kreni promeni” 6 decenija o ugroženosti građana i reke zbog ove deponije.

– Za mene zaštita životne sredine i odnos prema životnoj sredini je ta deponija.

Brnabić je zahvalila Tadiću na tome što je potvrdio ono što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, da je Rio Tinto u Srbiju došao  2004. godine.  Međutim, premijerka ima pitanje zašto je on do sada ćutao. Pozvala je Borisa Tadića da se oglasi i o Zakonu o referendumu koji je morao da se uskladi sa Ustavom 2006. godine i dokaže da sadašnja Vlada nema nikakve veze sa tim i da su morali da postupe u skladu sa Ustavom.

Na kraju, istakla je i apelovala na mir, da ljudi budu tolerantni, strpljivi, da većina dozvoli manjini da je teroriše zato što je najvažnije da mi imamo mir jer je najvažnije da se Srbija razvija.

– Što su bolji ekonomski rezultati Srbije, to su veći pritisci – rekla je premijerka.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar