Koje namirnice su KLJUČNE za neometan razvoj bebinog mozga i kad treba da ih uvedete u ishranu?

Manjak nekih materija može da dovede do problema i nepravilnosti u funkcionisanju mozga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da zdravlje ulazi na usta, opšte je poznata činjenica. Kada se radi o bebama, pojedine materije su veoma važne kako bi razvoj tekao neometano.

Namirnice koje se daju deci u prve dve godine života imaju veliki uticaj na rast i razvoj deteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pravilna ishrana u ranom periodu, presudna je za sprečavanje problema poput visokog krvnog pritiska, šećera i gojaznosti u detinjstvu, pa i starijoj dobi.

Hrana koja se daje u prve dve godine, utiče u velikoj meri i na razvoj dečijeg mozga, pogotovo područja koja kontrolišu pažnju, pamćenje, obradu podataka i planiranje.

Američka akademija za pedijatriju smatra da su pojedine hranjive materije, poput gvožđa, bakra, cinka, holina i vitamina D neophodne za neometan rast i razvoj, a da njihov nedostatak u ranom periodu može da dovede do velikih problema.

Deficit tih materija može da dovede do problema i nepravilnosti u moždanim funkcijama. Problemi u procesu razvoja, kada otpočnu, ne mogu da se preokrenu. Prostijim rečima rečeno, neadekvatna ishrana u prve dve godine života deteta, povezana je s nižim IQ-om, kasnijim problematičnim ponašanjem i problemima u školi.

Foto: Shutterstock

Profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Minesoti, doktorka Sara Džejn Švarcenberg, na tu temu kaže da možemo da poboljšamo zdravlje dece dugoročnim obraćanjem pažnje na ishranu.

Ukoliko dete navrši šest meseci, a još uvek se hrani isključivo majčinim mlekom, ono ne dobijaju odgovarajuću količinu gvožđa, cinka i vitamina D. Da bi se obezbedile ove materije, neophodno je uvođenje čvrste hrane u ishranu deteta.

Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Za neophodnu količinu cinka, u ishranu deteta treba uvesti svinjetinu, govedinu, mleko i pasulj, dok za bakar treba uvesti žitarice, pasulj i krompir.

Gvožđe ćete detetu obezbediti piletinom, ribom i govedinom. Zatim, pomenute žitarice i spanać, takođe sadrže dovoljnu količinu ove materije.

Neophodnim folnim kiselinama su bogati spanać, pomorandže, pirinač, hleb od celih žitarica, dok ćete jod pronaći u kuhinjskoj soli, mleku, jajima i tuni iz konzerve.

čestitke za prvi rođendan
Foto: Sergey Borisov / Panthermedia / Profimedia

Slatki krompir, šargarepa, mango, jaja i mleko, bogati su vitaminom A, dok za vitamin D detetu treba dati tunu i mleko.

Važan je i vitamin K koga ima u spanaću, brokoliju, grašku, kelju i borovnicama. Vitamin B6 se nalazi u banani, krompiru, kikirikiju i žitaricama.

Ono što je važno da zapamtite je to da se mleko ili “nemlečno” mleko ne preporučuju kao primarni napici za decu mlađu od godinu dana.

koja hrana skuplja kiselinu u želucu
Foto: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Takođe, ukoliko postoji bilo kakva alergija na određenu namirnicu ili materiju, tu hranu treba izbegavati. O svemu što se tiče bebine ishrane, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

BONUS VIDEO: 

Izvor: Objektiv.rs, Blicžena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar