Ovo je RAZLIKA između stabilne države i raspadnutog sistema: Crna Gora u KRIZI, za Srbiju “nema zime”

Crnoogorska kompanija već otpušta 500 radnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Dok stanovnike mnogih zemalja muči glavobolja zbog paprenih cena gasa i struje, u Srbiji je ovaj scenario izbegnut jer, kako govore svi pokazatelji, naša zemlja je obezbedila dovoljne količine gasa, ali i struje, a na vidiku nije ni njihovo poskupljenje bar za domaćinstva.

Tako imamo primer, Uprave Kombinata aluminijuma (KAP) u Crnoj Gori koja je najavila svojim radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija, odnosno potpunog prestanka proizvodnje aluminijuma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Razlog za to je cena struje koju je Kombinat do sada plaćao megavat 45 evra, a na međunarodnih berzama on sada košta 250 evra.

Zbog takvog stanja stvari, 500 radnika ove kompanije ostaje bez posla. Crna Gora ostaje bez 300 miliona dolara izvoza, plaćanja poreza, carina I PDV-a.

Sa druge strane, u EPCG saopštili su da struju uvoze po većim cenama od one koju naplaćuju u KAP-u.

Upravo ovo  je razlika izmedju stabilne i jake države poput Srbije koja vodi brigu o svemu i, sa druge strane, raspadnutog sistema koji nema ni glavu ni rep.

Nedavno je na sastanku šefa ruske države Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, glavna tema bila cena gasa i pitanje je samo bilo hoće li domaćini uvrstiti i našu zemlju u red privilegovanih država koje zbog dugoročnih ugovora imaju mnogo povoljniju cenu od sadašnje tržišne.

Tada je ruski predsednik istakao da postoji realna šansa da se Moskva i Beograd dogovore oko cene gasa, što je jasan pokazatelj da je predsednik uspeo da izbori za Srbiju najpovoljniju.

Predsednik Vučić objasnio je i da će Srbija i nakon isteka ugovora imati najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

– Da objasnim narodu, dogovorena je formula. Naftna formula koja nije bila tako dobra nekada kao što je dobra danas. U međuvremenu je berzanska cena gasa dramatično porasla. Mi se godinu dana borimo za ovo, nekoliko meseci je bilo nemoguće rešiti. Rusi imaju problem o kome neće da govore. Čak 70 milijardi kubnih metara gasa nedostaje Evropi, a svi hoće da istisnu Ruse i ne daju im da prodaju energente – rekao je predsednik.

On je rekao da je sadašnja vlast uspela da izgradi gasovod, za razliku od prethodnih, i da sada možemo da pregovaramo o ceni gasa.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar