Za ovaj proizvod u mesarama PUMPAJU CENE: Mnogi prave zalihe, hrana poskupela u celom svetu

Kilogram pilećih krilaca dostigao cenu od 350 dinara, što je za 50 dinara manje od kilograma prasetine, a prodavci najavljuju nova poskupljenja živinskog mesa, koje je doskoro važilo za najjeftinije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Došlo je vreme da se bira da li će se jesti piletina ili prasetina, jer su cene ovih vrsta mesa gotovo identične.

Trenutno najveće poskupljenje beleži piletina, koja je uvek bila najtraženija i najjeftinija. Kilogram svežeg pileta premašio je 350 dinara i kreće se ka 400 dinara, koliko je već duže vreme cena kilograma prasetine!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odjednom je zavladala velika potražnja za piletinom, jer su sve druge vrste mesa drastično poskupele. Tako se kupuju celi pilići, ali i bataci, koji su dostigli 490 dinara, file, koji je premašio 750, krilca, koja koštaju 350… Mnogi prave zalihe, jer očekuju da će se rast cena nastaviti.

KUKURUZ I SOJA PRESKUPI

– Na svetskom nivou, hrana je poskupela i taj rast će se nastaviti i dalje. Ta dešavanja ne mogu ni nas da zaobiđu. Kada je konkretno meso u pitanju, poskupeli su soja i kukuruz, koji se najviše koriste za ishranu. Tu treba dodati i energente i ostale troškove – kaže za Objektiv Milan Prostran, agroanalitičar.

Višoj ceni piletine najviše se raduju proizvođači.

Cena u otkupu pilića počela je da se približava proizvodnoj. Cena žive mere pilića formira se na nivou od 160 dinara, ali realno bi bilo da kilogram utovljenih košta 320 dinara.

– Cena piletine približava se ceni proizvodnje, što je dobro kako bi se zaustavilo propadanje farmera koji su ostali u poslu. Naime, zbog jeftinog mesa mnogi su odustali od uzgoja. Kilogram žive vage piletine, bilo je perioda, koštao je svega stotinu dinara, pa i ispod toga, i uzgoj je bio gubitak – ističe predsednik Poslovnog udruženja živinara Srbije Rade Škorić.

Jedan od većih farmera iz Žitišta Dragan Ješić kaže da uzgajivači sada konačno mogu da budu zadovoljni jer ne prave gubitke, već su na pozitivnoj nuli. Pri tome, on misli na uzgajivače koji u turnusu drže nekoliko desetina hiljada pilića, pošto su iz posla izašli mali i srednji uzgajivači, koji su u turnusu imali do 6.000 komada živine.

DOVOLJNO ZA DOMAĆE POTREBE

U našoj zemlji tovom pilića bavi se oko 2.000 farmera, a kako kaže Škorić, nema preciznih podataka o tome koliko ima klanica. Prema njegovim rečima, u Srbiji se utovi dovoljno pilića za domaće potrebe.

– To je godišnje od 65 do 70 miliona pilića, od kojih se dobije 110.000 tona mesa. To je dovoljno za domaće tržište, a nešto piletine prodamo u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Na naše tržište sporadično se uvoze zamrznuti delovi piletine, za potrebe prehrambene industrije – kaže Škorić.

S druge strane, zasad je dovoljno prasića na tržištu, a i potražnja za njima nije tako velika kao za pilićima.

– Ne jede se praseće pečenje svaki dan, a piletina se koristi na dnevnom nivou. Navike će se verovatno i menjati s obzirom na kretanje cena. Uz to, trgovine imaju šarenolike cene svih vrsta mesa, tako da i trgovačke marže imaju uticaja na potrošnju – kaže Prostran.

CENE PILEĆEG MESA

CELO PILE 350-380 din.
PILEĆI BATAK 250-490 din.
PILEĆE GRUDI 360-450 din.
PILEĆI FILE 650-750 din.
PILEĆA KRILCA 340-350 din.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 1. DECEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar