Srbiju čeka NOVI TALAS smrtonosnog virusa: Dramatično upozorenje članova Kriznog štaba

Zato lekari apeluju na vakcinaciju i odgovorno ponašanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Epidemija korone u Srbiji poslednjih dana polako posustaje, ali to ne znači da treba da proglasimo pobedu, jer nas uskoro očekuje novi udar smrtonosnog virusa, prognozira epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, aktuelni pad broja novozaraženih predstavlja samo “zatišje pred buru”, jer će se epidemijska situacija sigurno pogoršati zbog povratka đaka u školske klupe, krcatih odmarališta tokom minulog produženog vikenda, proslava slava i predstojećeg “šoping-ludila” u tržnim centrima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svi po vakcinu

Kon je rekao da će za 10 dana Srbija ponovo imati više od 5.000 zaraženih dnevno, a da će brojke nastaviti da “divljaju” zbog praznika koji tek dolaze i povratka naših ljudi iz inostranstva. Zato lekari apeluju na vakcinaciju i odgovorno ponašanje.

– Imamo ovu nedelju, tokom koje će brojevi padati. Epidemijska krivulja jeste se spustila, situacija je nešto malo bolja i u ovom trenutku se “lakše diše”. Ali škole su sada krenule sa radom, pa će ponovo krenuti cirkulacija virusa među đacima. Kada se tome dodaju svi nepovoljni epidemijski događaji, kao što su okupljanja, slave i “crni petak”, očekuje se da ponovo skoči broj zaraženih. Tako da za najdalje desetak dana možemo očekivati da dođe do porasta broja zaraženih. Ipak, još je rano da prognoziramo kakvog će intenziteta taj udar biti – napominje dr Kon.

On ističe da su uvođenje kovid propusnica i produženi školski raspust dali rezultate, ali ponavlja da bez masovne vakcinacije, kao dugoročnog rešenja, nema izlaska iz epidemije.

– Uvođenje produženog raspusta i istovremeno uvođenje kovid propusnica, bez obzira na to što ne važe 24 sata, mere su koje su dale očekivan rezultat. To možemo videti na osnovu praćenja broja pozitivnih na koronavirus – kaže član Kriznog štaba.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović takođe smatra da će nam zbog opuštanja građana, masovnih proslava i praznika epidemija ponovo buknuti veoma brzo.

– Očekujem da dnevno bude i do 5.000 novih slučajeva zaraze. Uzrok pogoršanja biće krcate banje i planine tokom produženog prazničnog vikenda, jer su čitave porodice pohrlile na mini-odmor, ali i “crni petak”, koji će se tek organizovati u tržnim centrima poslednje sedmice u mesecu. Takođe, veliki problem u trenutnoj situaciji može napraviti i proslava krsnih slava. Zato apelujemo na srpske domaćine da to obave u krugu porodice – priča prof. dr Tiodorović.

Delta plus je blizu

Zato epidemiolog dr Radmilo Petrović apeluje na građane da se vakcinišu i poštuju mere kako bi sa što većim procentom imunizovanih dočekali zimu i novi talas korone.

To što nam padaju brojke i što se situacija polako smiruje ne treba da nas zavarava, jer se sve preko noći može okrenuti, pa da opet imamo više hiljada zaraženih. Pogotovo treba imati u vidu da nam je delta plus soj sve bliži i izvesniji. Idu velike srpske slave, katolički Božić, dolazak gastarbajtera… Sve ono što negativno može uticati na epidemiju. Zato je moj apel svima pre svega da se vakcinišu, zatim i da se ponašaju savesno i odgovorno, da svoje slave proslavljaju u krugu porodice, bez gostiju, bez muzike uživo, grljenja i ljubljenja. Da ne prave velike praznične skupove, da ne odlaze na te dane šopinga. Moramo iskoristiti ovu situaciju koja nam ide u korist – smatra naš poznati epidemiolog.

Đerlek: Nema opuštanja jer tako virus opstaje

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je situacija i dalje zabrinjavajuća bez obzira na ohrabrujuće vesti! – Posle devet nedelja imamo pad visokih brojeva, ali nemamo baš upečatljive argumente koji će nam dozvoliti opuštanje. Nema opuštanja, potrebna je opreznost, virus je tu. Naša nedisciplina mu olakšava da pronađe nezaražene ljude i da opstaje, omogućava mu da mutira, što može biti vrlo neprijatno – kaže Đerlek.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar