Drvene varjače, daske za sečenje, kašike, čekić za meso i podmetači, neizostavni su inventar većine kuhinja, i za pojedina jela se veruje da dobijaju potpuno drugačiji ukus kada se njima spremaju.
Održavanje i čišćenje drvenog posuđa se u određenoj meri razlikuje od pranja metalnih i keramičkih sudova. Osim što se mrlje teže skidaju, drveno posuđe upija mirise hrane, što nije slučaj sa drugim materijalima.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Pored toga, drveno posuđe se lakše oštećuje i haba, pa mu je vek trajanja kraći. Sitni urezi na njemu postaju idealan prostor za razoj bakterija i drugih štetnih mikroba.
Zbog toga je posebno važno voditi o njemu adekvatnu brigu. Kada ga dobro očistite, bićete sigurni da je potpuno bezbedno za narednu upotrebu i duže će trajati.
1. Perite ih ručno, sapunicom
Drveno posuđe ne bi trebalo da se pere u mašini za posuđe, već ručno. Kada se pere u mašini, drvo upije višak vode i nabubri.
Neophodno je da koristite sapunicu, i da ga ne stavljate odmah u fioku, kako bi se bolje osušilo.
2. Uklonite naslage masti sirćetom
Kako biste uklonili višak nakupljene masti sa drvenog posuđa, napravite kupku od vode i sirćeta u jednakoj razmeri.
Posuđe ostavite preko noći i ujutru isperite.
3. Uklonite mirise sodom bikarbonom
U toku dugotrajne upotrebe, drveno posuđe upija mirise.
Ukoliko želite da ih uklonite, napravite pastu od sode bikarbone i vode. Istrljejte sudove, ostavite ih da odstoje i isperite vodom i deterdžentom.
Pored toga, možete drveno posuđe istrljati polovinom limuna i isprati vodom i sapunom.
4. Dezinfikujte hidrogenom
Ukoliko ste zabrinuti zbog taloženja bakterija na posuđu, povremeno ga natopite u hidrogen i nakon nekog vremena obavezno isperite.
5. Povremeno ga namažite uljem
Habanje drvenog posuđa je neizostavno. Pored toga, drveno posuđe se suši, pa postaje lomljivo.
Kada do toga dođe, ogulite oštećeni deo i namažite posuđe lanenim ili orahovim uljem, koji će ga štititi.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)