TÜV izveštaj: Evo koji automobili su NAJKVALITETNIJI i imaju najmanje nedostataka

Nemci registrovali i mnogo vozila koja ugrožavaju saobraćaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs / Nikola Slepcevic

Nemačka organizacija TÜV objavila je izveštaj o kvalitetu vozila, baziran na 9,6 miliona obavljenih tehničkih pregleda u periodu od jula 2020. do juna 2021.

Ukupno 17,9% pregledanih četvorotočkaša pokazalo je značajne ili opasne nedostatke. U prethodnoj godini, to je bilo 2% vozila više.

Udeo modela s manjim nedostacima je smanjen na 9,1%, što pokazuje da su vlasnici imali više vremena za održavanje. Zanimljiv je i podatak da su mlađi polovnjaci tokom pandemije ostali na lokalnom tržištu, umesto da se prodaju u inostranstvu.

Opasni nedostaci

I pored pozitivnih trendova, registrovano je mnogo vozila koja ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, a oko 10.000 ispitanih automobila je uklonjeno s puta (0,04%).

Deset puta više vozila moralo je odmah na servis zbog opasnih nedostataka, poput istrošenih diskova kočnica, oštećenih guma ili pokvarenih stop svetala (0,4%).

Prosečna starost nemačkih vozila je 9,8 godina, dok je 2011. iznosila 8,3.

Najbolji po statistici

Kao i prethodne dve godine, ukupni pobednik je Mercedes GLC, dok stopa značajnih kvarova u SUV-ovima (starim od dve do tri godine) iznosi 1,5%. Na drugom i trećem mestu pozicionirani su Mercedes B-klasa (1,9%) i Volkswagen T-Roc (2,0%).

Audi Q2 (2,1%) pobeđuje u kategoriji od četiri do pet godina starosti, a Porsche 911 (3,3%) u kategoriji od šest do sedam godina. Među “najstarijim” vozilima (od osam do devet godina) u vrhu je Audi TT.

Foto: fotog / Tetra Images / Profimedia

Po klasama, Opel Karl (3,4%) je najbolji među mikro vozilima, a kada je reč o malim automobilima ispred svih je Audi A1 (2,9%).

Mercedes A-Klase (2,5%) je najbolji kompakt, dok u srednjoj klasi “caruje” C-Klasa (2,5%). Nemački gigant predvodi i kategoriju kombija sa svojom B-Klasom.

Najlošiji rezultati

Najlošiji u segmentu mikro vozila je Hyundai i10 (6,5%), a među malim automobilima Seat Ibiza (5,4%).

Među kompaktima se najlošije pokazala Dacia Logan (10,4%), u srednjoj klasi Ford Mondeo (6,8%), kod SUV-ova Dacia Duster (11,4%) i kod kombija Ford Galaxy (7,5%).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar