NASA pronašla odgovor na pitanje: Da li GPS radi na Mesecu?

Ova informacija je od ključnog značaja za projekat "Artemis" i miniranje leda u krateru Mesečevog južnog pola

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Ako astronauti stignu do Meseca, a to je plan NASA projekta “Artemis“, jedan od njihovih glavnih ciljeva biće miniranje leda u krateru u blizini Mesečevog južnog pola.

Međutim, moraće da precizno nađu put do tog mesta. Neki problemi su već rešeni, kao što su vozila za snabdevanje i načini da se kreću po Mesecu.

Na površini Meseca, ipak, astronauti moraju tačno da znaju svoj položaj u realnom vremenu, a za to im je potreban GPS.

Na Zemlji su globalni pozicioni sistemi (GPS) promenili naše živote. U nekim zemljama ogroman broj satelita pomaže ljudima da se kreću. Pomoću GPS-a precizno možemo da odredimo lokaciju, gotovo u centimetar.

Žang Đaming i Li Čarls iz NASA laboratorije za mlazni pogon izvršili su neke matematičke proračune, kako bi proverili da li će GPS da radi na Mesecu.

Matematički i teoretski, dobili su odgovor: Da, GPS će tačno raditi! Signali sa postojećih globalnih navigacionih satelita u blizini Zemlje mogu da se koriste i za navigaciju na Mesecu, udaljenom 385.000 kilometara.

Pixabay

Mapirali su orbite navigacionih satelita iz američkog Globalnog sistema za pozicioniranje, evropskog Galilea i ruskog GLONASS-a, za ukupno 81 satelit. Većina njih ima usmerene antene koje upućuju na površinu Zemlje, ali šalju signale i u svemir.

Istraživači su rekli kako su ovi signali dovoljno jaki da ih može čitati svemirska letelica sa prilično kompaktnim prijemnikom blizu Meseca. Oni su izračunali da će svemirska letelica u lunarnoj orbiti moći da “vidi” signale od 5 do 13 satelita u bilo kom trenutku.

Na ovoj udaljenosti tačnost pozicioniranja je oko 200 do 300 metara. U računarskoj simulaciji, oni mogu nastaviti da primenjuju različite metode za poboljšanje tačnosti.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar