OPREZ: Ove stvari mogu ubiti vašu mačku, a nije korona!

Većina nas ovo ima kod kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Mačke su znatiželjna stvorenja koja često upadaju u nevolje. Zato ih volimo, ali to takođe znači da mogu da ugroze sopstvenu bezbednost tokom igre istraživanja. Ovih osam stvari može ugroziti bezbednost vaše mačke, zato bi trebalo da obratite pažnju i da ih držite podalje od svog omiljenog ljubimca.

Foto/Pixabay.com

Antifriz

Antifriz i odstanjivači rđe u sebi sadrže sastojak po imenu etilen glikol. On ima sladak ukus, koji često mami mačke. Ako ga popiju mogu da se otruju, pa bi bilo dobro da ove proizvode držite na mestu gde vaša mačka ne može da ih dohvati. Proverite da li iz vašeg automobila curi antifriz, on može da se zadrži na vašem prilazu ili u garaži – prenosi Quick and dirty tips.

Foto/Pixabay.com

Kanap i predivo

Verovatno nikada niste sreli mačku koja ne voli da juri za kanapom. Ako je kanap jedan od mačkinih omiljenih igračaka, nadzirite je dok se igra s njim. Kada se ne igra, sklonite kanap na mesto koje mačka ne može da dohvati.

Ako mačka proguta komad vrpce, pređe, šljokice ili čak zubnog konca, on se može obmotati oko njenih creva i prouzorkovati blokadu, može i da ih odseče. Ako sumnjate da je vaša mačka progutala neki od navedenih predmeta, odmah je odvedite kod veterinara kako bi uradio rendgen.

Foto/Pixabay.com

Otrov za pacove

Vi ili vaš sused imate problem sa glodarima, pa sigurno koristite rodenticide kako bi ih se rešili. Morate da budete svesni rizika kojim izlažete svog ljubimca korišćenjem tih otrova. Ako vaša mačka pojede otrovanog pacova, postoji velika šansa da će se i ona otrovati. Simptomi trovanja rodenticidima uključuju gubitak apetita, paralizu ili tremor. Probajte da izbegavate upotrebu otrova u borbi protiv glodara, a ako sumnjate da se vaša mačka otrovala, odmah je odvedite kod lekara.

Foto/Pixabay.com

Kućne biljke

Većina ljudi misli da su mačke mesožderi, ali veliki broj maca voli da povremeno pogricka malo zelenila. Možete uzgajati Mačju travu kod kuće ili je kupiti u pet šopu. Pored toga bitno je da proverite koje su biljke bezbedne za vašeg ljubimca, a koje su otrovne.

Foto/Pixabay.com

Lek protiv buva

Sredstva za borbu protiv buva i vaški, za pse i ljude, ponekad sadrže permetrin, hemikaliju koje je toksična za mačke. Ako koristite određeno sredstvo protiv buva na svojoj mački, prvo se uverite da je namenjen isključivo mačkama. Ako morate da koristite proizvod koji sadrži permetrin na vašem psu ili detetu, potrudite se da taj preparat držite podalje od vaše mačke.

Foto/Pixabay.com

Hrana za ljude

Mačke, za razliku od pasa, ne traže da im date komad hrane iz vašeg tanjira, ali i one mogu da vas ponekad iznenade. Grožđe, čokolada i luk su tri stvari koje mogu da budu veoma opasne ili kobne za mačku. Važno je da zapamtite, da je luk u prahu sastojak određenih grickalica i hrane za bebe. Postoje dokazi da kakao kaša može da bude veoma štetna za kućne ljubimce, pa bi bilo dobro da pripazite da ne dođe u kontakt sa tom vrstom hrane.

Foto/Pixabay.com

Tečni osveživači vazduha

Neki tečni osveživači sadrže kationski deterdžent, koji ako se proguta, može da opeče jezik i probavni sistem vaše mačke. On takođe može da iziritira njenu kožu. Izaberite osveživač vazduha koji vaša mačka neće želeti da proba ili onaj koji nije toksičan.

Foto/Pixabay.com

Kosti

Mačke vole piletinu i ribu, ali ako im dopustite da uživaju u ovim slasnim poslasticama, potrudite se da izvadite sve kosti. Kosti mogu da prepreče probavni trakt vaše mačke ili da ga probiju. Ponekad je konzervirana hrana sigurnija opcija.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

NE PRSKAJTE IH ASEPSOLOM! EVO kako da se brinete o svojim ljubimcima tokom epidemije

Umiljate, a vi se potrudite da budu i srećne i zadovoljne (VIDEO)



Izvor: Telegraf.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar