Oni koji su preležali koronu imaju NAJUGROŽENIJA pluća: Neki pacijenti ponovo uče da dišu

Kod pojedinih pluća pobele za dva dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada simptomi koronavirusa postanu srednje teški i teški uglavnom su najugroženija pluća. Ipak, kovid 19 ume da ugrozi i druge vitalne organe. Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže za RTS da je veliki pritisak na bolnice i da neki pacijenti ponovo “uče da dišu” nakon preležane bolesti.

Mihailo Stjepanović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je Klinika za pulmologiju u dva navrata bila u kovid režimu. “Nekad pluća pobele za dva do tri dana. Važno je bolesnike pratiti i uhvatiti pravi momenat da bi se moglo što pre odreagovati”, dodaje Stjepanović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema njegovim rečima, iznenađenje je da je epidemija već dve godine stalno prisutna.

-Nekada i mlade osobe imaju izrazitu upalu pluća. Veliki je pritisak i postkovid pacijenata. U pitanju je multisistemska bolest, a virus može da ostavi ozbiljne posledice; napominje Stjepanović.

Prema njegovim rečima, desi se da pacijenti mesecima dolaze nakon preležane bolesti.

-Klinika je otvorila svakog utorka postkovid ambulantu. Sa uputom izabranog lekara možete da dođete na pregled kod pulmologa svakog utorka. Procenjujemo koliko je korona oštetila pluća, radimo laboratorijske analize, radimo d-dimer… Ponekad uključujemo i specijaliste fizikalne medicine, učimo ih vežbe disanja, navodi Stjepanović.

Neki pacijenti ponovo “uče da dišu”

-Program je složen. Pozivam pacijente koji se i dalje zamaraju, imaju suv kašalj da dođu u kovid ambulantu, kaže Stjepanović.

BONUS VIDEO:



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar