Posna slava skuplja od mrsne: Evo koliko KOŠTA priprema obe – RAZLIKA uopšte nije mala

Ovo su najveći izdaci za pripremu mrsne i posne slave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tamara Trajkovic

Počela je sezona najvećih zimskih slava. Iako se zbog pandemije korone ni ove godine neće slaviti kao pre virusa, onako kako smo navikli sa mnogo gostiju pa i po nekoliko dana, mnogi građani će ispoštovati verske običaje bar u krugu najbližih članova porodice i prijatelja. Istraživana je i napravljena prosečna računica koliko bi okvirno koštala priprema slavske trpeze za najviše 20 gostiju.

Računica pokazuje da za spremanje mrsne slave treba izdvojiti oko 43.790 dinara, dok je posna trpeza skuplja i potrebno je 46.350 dinara za hranu i ostale potrepštine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poznato je da je u Srbiji krsna slava jedan od najvažnijih događaja u toku godine, tog dana ne žalimo para kako bismo na najbolji način ugostili prijatelje i rodbinu.  Računica je napravljena za najskromniju trpezu, ali kako je obično red, hrane mora da bude i da gosti ponesu.

Za pripremu mrsne slave najveći izdatak je svakako meso. Ukoliko se odlučite samo za roštilj koji pečete u mesari, za četiri kilograma treba izdvojiti oko 3.800 dinara. Međutim, ukoliko dodate i prasetinu, prase od 15 kilograma košta oko 7.000 dinara, ali pod uslovom da ga sami pečete. Kilogram kupljenog prasećeg pečenja košta oko 1.400 dinara, dok je kilogram jagnjećeg pečenja oko 1.700 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi ili punjenih paprika. Tako je za oko 40 sarmica potrebno oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupan iznos oko 4.000 dinara.

Oni koji pak imaju posnu trpezu, za 20 gostiju moraju da kupe barem 20 kilograma sveže ribe – oslića, pastrmke, šarana. Na primer, za oslić je potrebno oko 10.000 dinara, plus prženje 200 dinara po kilogramu, što je 14.000. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara.

Pored mesa, najviše para dajemo na predjelo, odnosno za mezetluk – čak oko 4.450 dinara. Za gotove pite, kiflice i testa izdvajamo oko 3.600 dinara plus deset vekni hleba, koje koštaju oko 800 dinara. Ipak, za posna predjela poput rolata, ajvara i salata moraćete da izdvojite oko 6.000 dinara, dok posne kiflice, pita i posna torta koštaju oko 6.600 dinara. Tu je, naravno, i dezert: kolači, koji koštaju oko 4.000 za tri kilograma, ili torta, oko 3.000 dinara ako je sami pravite.

Ipak, ono što je pri računici isto za obe vrste slave jeste cena pića, koje ukupno košta oko 8.400 dinara. Napominjemo da su sve cene okvirne i mogu da variraju.

Ceh za mrsnu slavu

Žito, 500 g 400; Slavska sveća 300; Ruska salata, 2 kg 1.100; Čajna kobasica, 1 kg 1.000; Pečenica, 1 kg 1.100; Sir, 1 kg 500; Kačkavalj, 1 kg 750; Kulen, 1 kg 1.100; Jaja 20 kom. 340; Hleb, 10 vekni 800; Kiflice, 4 kg 2.400; Pita, 2 kg 1.200; Gotov roštilj, 4 kg 3.800; Prase, sveže 15 kg 7.000; Sarma, 40 kom. 4.000; Kupus, 4 kg 250; Kiseli krastavac, 2kg 300; Paradajz, 2 kg 300; Kisela salata, 3 kg 500; Paprika, 2 kg 350; Sitni kolači, kupovni 3 kg 4.000; Torta, domaća 3.000; Ulje, 2 litra 400; Ostale sitnice (salvete, čačkalice…) 500; Ukupno 35.390 (Cene su u dinarima).

Ceh za posnu slavu

Žito, 500 g 400; Slavska sveća 300; Hleb, 10 vekni 800; Kiflice, 4 kg 1.800; Pita, 2 kg 1.800; Rolati, 3 kg 1.800; Makarone s tunjevinom 600; Torta, domaća 3.000; Ajvar, domaći 3 kg 1.800; Pasulj, 2,5 kg 750; Kiseli krastavac, 2 kg 300; Paradajz, 2 kg 300; Kisela salata, 3 kg 500; Paprika, 2 kg 350; Krompir, 5 kg 350; Sarma, 40 kom. 4.000; Svež oslić, 20 kg 10.000; Prženje ribe po kg 200; Ulje, 4 litra 600; Sitni kolači, 3kg 4.000; Ostale sitnice 500; Ukupno 46.350 (Cene su u dinarima).

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar