Super trikovi: Kako pravilno održavati KOŽNE čizme i cipele tokom hladnih dana

Nijedna obuća vam neće mnogo trajati ako je ne čuvate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako imate par kožnih čizama kod kuće, potrebno je da vodite računa o njima kako bi vam što duže trajale.

S obzirom da je sezona jesenjih kiša uveliko počela, vreme je da odložimo patike i sandale i da pripremimo čizme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Verovatno se takav jedan par odvojili za ovu sezonu, a ukoliko vam je dosadilo da svake godinu kupujete nove čizme, najbolje rešnje jeste da vašu kolekciju dopunite lepim kožnim čizmama.

Da bi vaše čizme izgledale kao nove i nakon nekoliko godina, potrebno je da ih pravilno održavate.

Čišćenje

Ako ste ceo dan proveli hodajući u čizmama, ono što obavezno morate da uradite po dolasku kući jeste da ih očetkate četkom koja ima meka vlakna. Ako se blato nakorilo na obući, pažljivo ga ostružite tupim predmetom, pazeći da ne oštetite ili ogrebete kožu. Blato ne sme dugo da se zadržava na vašim čizmama jer će se koža na taj način uništiti.

Prljavštinu uvek otresite pre nego pto uđete u kuću. Posle četkanja, vaše čizme možete prebrisati i peškirom umočenim u sapunjavu vodu. Bitno je da čizmu dobro prebrišete i otklonite svu sapunicu.

Foto: Shutterstock

Sušenje

Svu obuću, a najviše kožnu, potrebno ja zaštititi od kiše, snega, blata i slanih mrlja. Pre nego što prvi put obujete vaše čizme, poprskajte ih zaštitnim sprejem ili namažite kremom kako bi bile otporne na vlagu.

Ako vam obuća ipak pokisne, bitno je da je sušite na sobnoj temperaturi, a ne na direktnom izvoru visoke temperature kao što je, na primer, radijator. Obuću takođe ne treba sušiti ni na suncu jer će na taj način izgubiti svoju boju.

Hidratacija

Koži je potrebna hidratacija kako ne bi izgubla sjaj. Može lako da se isuši i stoga ju je potrebno s vremena na vreme hiratirati. To se uglavnom radi specijalnim kremama koje možete nabaviti u prodavnicama obuće.

Ako to radite prvi put, namažite više od jednog sloja i ostavite čizme da prenoće kako bi koža lakše upila sredstvo. Ako primetite da ste namazali previše kreme, vašu obuću pažljivo prebrišite wc papirom.

Sjaj

Sjaj ćete najbolje održati uljima pomoću kojih će čizme izgledati kao nove. Osim što će ulje dati predivan sjaj, ono će vaš novi par čizama zaštititi od bilo kakvih spoljnih uticaja. Ulje utrljajte pomoću krpe.

Foto: Anton Brehov / Alamy / Alamy / Profimedia

Uklanjanje fleka

Fleke od soli najbolje ćete skinuti pomoću sirćeta. Pomešajte sirće i vodu, umočite krpu i lagano tapkajte po fleci sve dok ona ne nestane. Čizmu prebrišite mokrom krpom i ostavite je da se osuši. Ukoliko ste vašu obuću kojim slučajem ogrebali, nema potrebe za brigu.

Ogrebotinu možete lako ukloniti pomoću maslinovog ulja. Štapić za uši umočite u ulje i kružnim pokretima trljajte sve dok ogrebotina ne bude manje vidljiva. Potom to mesto prebrišite mokrom krpom i dozvolite čizmi da se osuši.

Postoje još dva načina na koje možete održavati vaše kožne čizme:

Vazelin

Vazelin je odličan za održavanje kožne obuće. Isto tako, ako imate probleme sa rasjferšlusom, nanesite vazelin i problem će biti rešen. Cipele ili čizme prvo očistite vlažnom krpom. Kada se osuše, nanesite tanak sloj vazelina i odmah ispolirajte suvom krpom.

Foto: Shutterstock

Regenerator za kosu

Regenerator za kosu, a posebno ona jeftinija varijanta, u sebi sadrži vosak pa je zbog toga ovaj proizvod idealan za očuvanje i zaštitu kožne obuće. Na prethodno očišćenu i osušenu obuću nanesite malo regeneratora za kosu pa nežno ispolirajte suvom krpom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, minimagazin.info, luftika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar