Pronađen Titov ZLATNI sat: UKRADEN pre više od 10 godina, a evo šta su planirali da urade sa njim

On je ukraden je pre više od 10 godina iz Muzeja Jugslavije prilikom izložbe satova koji su pripadali bivšem jugoslovenskom predsedniku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SANDEN / AFP / Profimedia

Trgovina umetninama na crnom tržištu najunosniji je posao odmah nakon trgovine narkoticima i oružjem, a do sada je pronađeno nekoliko ukradenih predmeta iz srpskih muzeja.

Među najvažnijim jeste i čuveni zlatni sat koji je pripadao Josipu Brozu Titu, a koji je ukraden pre više od 10 godina iz Muzeja Jugloslavije prilikom izložbe satova koji su pripadali bivšem jugoslovenskom predsedniku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je za potvrdila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja kaže da je sat pronađen u Hongkongu prilikom pokušaja prodaje na aukciji, kao i da se trenutno traži način da se iz Kine vrati u naš muzej.

– Najaktuelnije je nestalo blago iz muzeja Primenjene umetnosti iz 2019. godine. Blago jer se radi o nakitu i tašnici s kraja 19. i početka 20. veka. Nedavno smo uspeli da pronađemo bodež, a protiv počinioca dela se vodi sudski postupak – ispričala je Gojković.

Takođe, navela je i  primer slike koja je pre 20 godina ukradena u Muzeju Vojvodine, a sada je pronađena u Cirihu. Ona je istakla da je za tu sliku traženo 500.000 evra.

Minstarka kulture i informisanja dodaje da je oko 32 muzeja i galerija poslalo spisak sa delima koja im fale, dok su 23 muzeja potvrdila da se odvijaju susdki postupci oko ukradenih predmeta.

BONUS VIDEO



Izvor: TV Prva

Komentari (2)

  1. @Posmatrač..... Ovo što vi vidite i navodite, to je kod vas. Za one koje vide kroz reflekciju i staklo je FOKUS. Absolutno poklanja svu pažnju sagovorniku i prati tok konverzacije. Nema kod analize pristrasnosti, samo stručno posmatranje. Prati priču da bi shvatio njenu poentu.

    Odgovori

Ostavite komentar