Detaljan SPISAK potrebnih stvari: Šta sve treba da spakujete u torbu za PORODILIŠTE?

Budite spremni za veliki dan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Darya Petrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Torbu za porodilište najbolje je da spremite odmah po ulasku u deveti mesec, odnosno po ulasku u 36. nedelju trudnoće. Veoma je važno da imate sve na jednom mestu i spakovano kada dođe vreme da krenete na porođaj.

Bilo bi takođe dobro da vaš partner ili osoba sa kojom živite zna u svakom trenutku gde se nalazi vaša torba sa stvarima za porođaj. Nekada može biti zaista teško odlučiti koje sve stvari treba da ponesete u bolnicu, pa je najbolje da napravite spisak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na spisak obavezno stavite ove stvari koje su nosile i druge mame na svoj porođaj.

Šta poneti u porodilište?

Pod broj jedan, nabavite jednu malu torbu koju ćete poneti sa sobom u porođajnu salu i jednu veliku torbu u koju ćete staviti presvlaku i stvari za ličnu higijenu. Veliku torbu dajte nekome da odnese u sobu u kojoj ćete boraviti nakon porođaja do otpusta.

Bilo bi dobro da posebno spakujete i treću torbu – sa vašim i bebinim stvarima, odnosno stvarima potrebnim za otpust iz bolnice. Ova torba će vam biti potrebna tek poslednjeg dana boravka u porodilištu, pa vam je partner ili bliska osoba može doneti tog dana.

Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Dokumenta i medicinski nalazi

Sva dokumenta i medicinske nalaze uredno spakujte u posebnu fasciklu, koju ćete u poslednjem trenutku staviti u malu torbu i nositi je prilikom prijema.

Fascikla treba da sadrži sledeće: Overenu zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu, uput za porodilište, nalaz krvne grupe i Rh faktora (mora biti na aktuelno prezime, pa ako ste ga na venčanju menjali, morate uzeti novi nalaz), rezultate testa na Hepatitis B, rezultate analize vaginalnog sekreta, nalaz koprokulture (ne stariji od 15 dana), dokumentacija vezana za celu trudnoću (nalazi sa ultrazvuka, laboratorijske analize i izveštaji sa ginekoloških pregleda).

Ukoliko je planiran carski rez, ponesite analize krvi i urina (ne starije od 3 nedelje), kao i šećer u krvi, vreme koagulacije i krvarenja.

Ako ste se ranije opredelili za porođaj uz epiduralnu ili spinalnu anestaziju, ponesite i nalaze za vreme koagulacije, biohemiju i vreme krvarenja.

Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Šta vam je potrebno tokom porođaja – mala torba

Nakon prijema u bolnicu, poslaće vas u porođajni blok. Tamo ćete dobiti spavaćicu. Vi ponesite sa sobom samo malu torbu u koju ćete spakovati sledeće stvari: Dokumentaciju (po spisku navedenom iznad), pribor za ličnu higijenu, toalet papir, vlažne maramice, papuče koje mogu da se kvase, manji peškir, mrežasti ulošci iz apoteke (2 – 3 pakovanja minimum), mrežaste gaćice.

Posle porođaja za boravak u porodilištu – velika torba

Ako je vaš porođaj protekao regularno, verovatno ćete u porodilištu ostati 3 do 5 dana u zavisnosti od individualnih okolnosti, kao i od toga da li ste se porodili prirodno ili carskim rezom. U tom periodu bi vam koristile sledeće stvari:

Odeća i obuća: Spavaćica koja se kopča spreda (kako biste lakše dojili), tople čarape (bez obzira na godišnje doba), mekane patofne, plastične ili gumene papuče, udobna dukserica ili bade mantil, pamučna trenerka, pamučne majice, crni pamučni šorts za vežbanje (koji je odličan za slučaj da krvarite nakon porođaja).

Foto: Shutterstock

Kozmetika i lična higijena: Mrežasti ulošci, mrežaste gaćice, pribor za ličnu higijenu (šampon, kupka, sapun, krema), toalet papir, peškir, vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju, gumice i šnale za kosu.

Za dojenje: Grudnjak za dojilje, pumpica za izmlazanje, krema za sprečavanje nastanka ragada na bradavicama, silikonski šeširići za dojenje.

Za razonodu: Knjiga (ako volite da čitate), neki magazin, ukrštenica.

Ostale lične stvari: Telefon i punjač, notes i olovka, mali novčanik sa sitnim novcem (za kafe – automat), plastična čaša.

Hrana i piće: Keks, voće ili druga energetska užina, sok od jabuke, flaširana voda.

Neke mame su koristile još: Šminku, fen za kosu, toplomer, svoju posteljinu, čepiće za uši i masku za spavanje.

Za bebu

Dok je u porodilištu, beba je obučena u odeću koja je obezbeđena za svu novorođenčad. Isto tako, beba će imati sve što joj je u prvim danima potrebno. Vi biste mogli da ponesete samo: Jednokratne pelene (10 – ak komada), kremu protiv ojeda.

Foto: Shutterstock

Za izlazak iz porodilišta – treća torba

Neophodne stvari za izlazak iz porodilišta ne morate da nosite sa sobom kada krenete na porođaj, naravno pod uslovom da imate nekoga ko će vam je doneti kada za to bude došlo vreme.

Glavno što će vam biti potrebno je odeća kako za vas, tako i za bebu. Dakle ne zaboravite:

Za vas: Veš, čarape, komotna odeća odabrana u skladu sa vremenskim prilikama.

Za bebu: Nosiljka (auto sedište), jednokratna pelena, švedska pelena, benkica, čarapice, zeka – odelce, kapica, ćebence.

Stvari za bebu kupujte u bar dve različite veličine ili sačekajte da se beba rodi kako biste tačno znali koju veličinu garderobe joj treba kupiti. Ovo će naravno preuzeti na sebe partner ili neka druga bliska osoba.

Foto: Shutterstock

Preporuke za pakovanje

Preporuka 1:

Spakujte samo stvari koje će vam biti neophodne za prvi dan ili prvu noć u porodilištu. Ostavite da vam ostale stvari donese partner ili neko iz porodice sutradan.

Preporuka 2:

Skoro svako porodilište danas ima svoj spisak neophodnih stvari, pa nije loše da se o tome blagovremeno informišete. Neke stvari sa gornjih spiskova vam neće biti neophodne, dok su mnoge gotovo neizostavne. Neka vam vaši spiskovi posluže kao vodič da napravite svoj personalizovani spisak.

Preporuka 3:

Proverite da li vam je u roku važenja zdravstvena knjižica. Takođe provedite i da li su podaci o adresi prebivališta tačni, jer će vas na toj adresi kontaktirati patronažna služba za pomoć oko nege bebe i vašeg oporavka, kada dođete kući.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar