Novo ime i VIRTUELNI SVET vredan milijarde dolara: Ovako izgleda metaverzum Marka Zakerberga (VIDEO)

Šef američkog giganta odavno je najavio ambiciozne planove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Prošle nedelje, najavili smo “zemljotres” i on se dogodio! Facebook je prvi put u svojoj istoriji promenio ime.

Tehnološki gigant iz Menlo Parka zvaće se “Meta”, u skladu sa velikim ambicijama njegovog šefa Marka Zakerberga i stvaranja potpuno novog virtuelnog sveta – metaverzuma.

Podsećamo, spekulacije o novom imenu kružile su još prošle nedelje, jer Zakerberg poseduje web-adresu meta.com i Twitter nalog @meta.

Foto: Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Drugačiji internet”

Šef američke korporacije odavno je najavio ambiciozne planove, koji ne podrazumevaju samo razvijanje Facebooka i drugih platformi (WhatsApp, Instagram, Messenger), već i kreiranje metaverzuma.

Ali, šta to znači? Reč je o viziji “drugačijeg interneta” o kojoj je prvi pisao Amerikanac Nil Stivenson u Sci-Fi klasiku “Snow Crash”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takav internet podrazumeva 3D virtuelni prostor koji možete posećivati/istraživati u društvu prijatelja, a možda je najbolja ilustracija Spilbergov film “Ready Player One”.

Zakerberg i njegovi inženjeri radiće na razvoju projekta narednih 10-15 godina (odeljenje Facebook Reality Labs), a spekuliše se da će uložiti najmanje 10 milijardi dolara, prenosi Verge.

Radnici iz Evrope

Zakerberg je objavio na zvaničnom blogu da se struktura čelnika kompanije neće menjati, što ne važi za pregled finansijskih ulaganja i troškova.

Ranije je najavljeno da će Facebook zaposliti 10.000 školovanih radnika u Evropi, zaduženih za razvoj metaverzuma.

Kompanija Oculus, poznata po VR tehnologiji, u skladu sa novom politikom dobija ime Meta Quest, a Oculus aplikacija Meta Quest App. Promene startuju naredne godine, saopšteno je.

Za kraj, napomenimo da Facebook nije jedini tehnološki gigant koji je doživeo promenu. Slična situacija zadesila je Google 2015, kada je osnovana korporacija Alphabet, pod čijom “kapom” danas funkcioniše njihov eko-sistem.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar