Najnovije informacije za ĐAKE: Onlajn nastava u celoj Srbiji se NE UVODI, ali postoji jedna novina

Epidemiolog Tiodorović rekao je i da se razgovaralo o mogućem malom raspustu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Tim za škole, koji se danas sastao u proširenom sastavu, preporučiće Kriznom štabu da se ne uvodi onlajn nastava na nivou Srbije. Umesto toga, preporuka Tima za škole će biti da se produži jesenji raspust.

Kako se saznaje, za sada nije doneta odluka na koliko dana bi trebalo produžiti jesenji raspust, koji će biti u prvoj polovini novembra. Konačna odluka je na Kriznom štabu koji će se, prema najavama, sastati sutra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tim za škole, koji se inače sastaje svakog četvrtka, analizira situaciju po školama usled epidemije kovida. Na današnjem sastanku razgovarano je i sa zdravstvenim delom Kriznog štaba, a među prisutnima bio je i epiodemiolog Predrag Kon.

Tim za škole do sada je donosio odluke koje su se ticale gradova, opština ili regiona i na osnovu preporuke ovih stručnjaka uvodila se onlajn ili kombinovana nastava koja je bila lokalnog karaktera. Ovaj tim odluke je donosio na osnovu poređenja 10 parametara

Kada je reč o Ministarstvu prosvete i o stručnjacima koji su do sada analizirali širenje virusa po školama, intencija je da se što duže ide u škole jer je nastava na ovaj način kvalitetnija.

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je ranije danas da je predlog da deca ipak treba da idu u školu, jer najviše gube na onlajn režimu.

– Postoji predlog koji smo konstituisali prekjuče, a to je da deca ipak treba da idu u školu – rekao je dr Tiodorović za RTS.

On je dodao i da postoji razlika između osnovaca od prvog do četvrtog kojima je neophodno da idu u školu i da postoji mogućnost da to funkcioniše.

– Mogu reći da je kod srednjoškolaca koji su na kombinovanoj nastavi to ipak dalo nekog efekta, iako je ovo kratak period za bilo kakvu procenu. Da ne bude 35 učenika u odeljenju nego da bude polovina, to ipak mnogo znači, barem za jedno 10-15 dana održimo takav odnos. To je neophodno da se škola u pravom smislu doživi i kao obrazovna i kao vaspitna i kao socijalna ustanova – objašnjava dr Tiotorović.

Epidemiolog Tiodorović rekao je i da se razgovaralo o mogućem malom raspustu i da bi to od prilike bila cela jedna nedelja.

– To bi bila od prilike cela jedna nedelja, s tim što pre toga imate vikend pa posle toga vikend, 9 dana. Da li će biti ranije ili sredinom meseca, videćemo šta je najviiše odgovarajuće jer moramo da poštujemo i to šta će reći i prosvetni radnici i sindikati i ono što misle roditelji – objašnjava epidemiolog.

On kaže da u svakom slučaju ima dogovor da se očuva ono što je najvažnije, a da deca gube najviše ako su na onlajnu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar