Dragana Jeckov: Mržnja prema Srbima je osnov politike u današnjem Vukovaru

Na ovakvu raspravu Dragane Jeckov reagovao je predsednik Konzervativne stranke Marijan Pavliček

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Printscreen

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je na današnjoj sednici u Saboru komentarisala jučerašnju odluku veća grada Vukovara kojom se ne dopušta proširivanje prava srpskoj zajednici, a posebno upotreba ćirilice u gradu.

– Svake godine, u 10 mjesecu, Gradsko vijeće Vukovara, razmatra dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara te odlučuje, o mogućnosti ili potrebi proširivanja prava srpske zajednice novim pravima iz kataloga zakonskih prava.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I tako već nekoliko godina zaredom Grad Vukovar zadovolji formu, i praktično iz godine u godinu po principu copy-paste prepisuje Zaključak kako stupanj međusobne snošljivosti hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao da se nisu stvorili uvjeti za proširenje prava srpske manjine . Ove godine, opravdanje zvuči poprilično loše, a ono glasi da trebamo pričekati rezultate popisa stanovništva koji će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi, pa ćemo onda biti „pametniji“ i ponovno odlučivati. Navodi o čekanju novih rezultata popisa inače ne bi bili sporni, da se istovremeno ne govori kako su rezultati iz 2011. godine lažirani za skoro 20 posto što zvuči smiješno. Svako ko iole prati politička zbivanja u u Hrvatskoj zapravo nije iznenađen ovakvim zaključkom jer je svima je jasno da dok god ova aktuelna vlast vodi grad, neće biti ispunjeni uvjeti da se Srbima prošire prava jer se kolektivna krivica pripisuje svima pa i oni rođenim nakon 1997. 2007, 2017…

Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega lošeg… osnova je politike u Vukovaru, bez obzira što su ta prava zagarantirana pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ali i brojnim međunarodnim dokumentima koje je ratificirala Hrvatska, čime su oni postali sastavni dio našeg pravnog sustava i po pravnoj su snazi iznad zakona RH.

Ove činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju moj naroda i od odnosa prema Srbima prave mjeru vlastitog domoljublja kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote jer su oni uvijek i isključivo protiv svega gdje stoji bilo kakav predznak srpskog. Srbi su inače ugroza i prijetnja za sve loše što se događa u Vukovaru, osim kada dođu lokalni izbori, pa se “dobri i podobni” Srbi stave na listu, izaberu u aktuelni saziv i onda ti isti Srbi glasaju da ne postoje preduvjeti da se prošire prava srpskoj zajednici u Vukovaru.

Zaista, u najmanju ruku tragikomično.

I ne radi se ovdje samo o ćiriličnim pločama kako to pojedinci nastoje prikazati i banalizirati, prava koja srpska zajednica ne uspijeva ostvariti su puno šira, i tiču se i razmjerne zastupljenost, prava, na obrazovanje, registracija manjinskih škola, stambeno zbrinjavanje ali koga briga???

Kolegice i kolege, Ja se na ovom mjestu ne žalim jer bi to bilo besmisleno, naročito zato što gradska vlast ima dovoljno ruku da može proglasiti da je zemlja ravna ploča, a ne donijeti ovakav jedan zaključak. Mnogo me više brine jedna druga stvar, a to je da je bilo više nade i da je daleko bolja društvena klima bila 1997. godine za vreme mirne reintegracije. Četvrt vijeka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke, već smo se vratili nekoliko koraka u nazad.

Srpska zajednica u Vukovaru očekivala je ovakav zaključak ali je i bila i biće odlučno i protiv njega jer je u suprotnosti sa poboljšanjem međunacionalnih odnosa i direktno proizvodi nove tenzije i napetosti nikome u gradu ništa dobro ne donose.

Na ovakvu raspravu Dragane Jeckov reagovao je predsednik Konzervativne stranke Marijan Pavliček i predstavnik Mosta Miro Bulj koji su osudili govor Dragane Jeckov.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Oni su osudili,ali dokaze ne.mogu skloniti i osporiti. Neka Bulj i ostali dokazu i pokazu sta je uradjeno po pitanju nabrojanih stvari koje je Dragana spomenula.

    Odgovori

Ostavite komentar