Vraćaju se maske i kovid propusnice: U Belgiji DRASTIČNO skočio broj novozaraženih

Belgija je proglasila epidemiološku vanrednu situaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Anna Shvets

Vlasti u Briselu donele su danas odluku da pooštre ranije relaksirane mere u cilju suzbijanja pandemije korona vrusa i proglasile epdemiološko vanredno stanje u zemlji a broj novozaraženih identičan je onom iz novembra prošle godine.

U Belgiji će ponovo biti obavezno nošenje maski u radnjama, tržnim centrima, zdravstvenim ustanovama, koncertnim salama, sportskim centrima, bibliotekama i bogomoljama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Korona propusnice će od 1. novembra biti potrebne za ulazak u sve ugostiteljske i fitnes objekte na teritoriiji cele države.

“Vakcine ostaju naše najvažnije oružje protiv ovog virusa. One nas štite 90 odsto od ozbiljnih bolesti i 70 odsto od infekcije. Moramo da izgradimo više zidova zaštite, koji će obezbediti da naši životi i dalje mogu da se nastave. Slobodan, ali pažljiv život”, poručio je premijer Belgije, Aleksander de Kro.

Kao što je ranije najavljivano, Belgija je danas proglasila epidemiološku vanrednu situaciju do 3 meseca kako bi se aktivirao zakon o pandemiji.

Epidemijska vanredna situacija se definiše kao „ozbiljna pretnja velikom broju ljudi koja može izazvati ozbiljno preopterećenje zdravstvenih ustanova i zahteva koordinaciju na nacionalnom nivou“.

U Belgiji je do sada potpuno vakcinisano 86 procenata odraslih, odnosno 75 procenata ukupne populacije od 11, 5 miliona ljudi.

Prosečan broj novozaraženih u poslednjih nedelju dana je 5.300, a preminulih 13 što je značajno manje u odnosu na isti nivoi infekcije iz 2020. godine.

Stručnjaci zasluge za bolji ishod borbe protiv virusa pripisuju isklučivo vakcinaciji.

Buster doza za sada još nije odobrena u Belgiji.

BONUS VIDEO:

Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar