Ćirilica na ulicama Ljubljane! Oglasilo se Ministarstvo: “Nemojte da se iznenadite”

Ovo bi bilo prvo "pojavljivanje" od 1991. godine i ratova u bivšoj Jugoslaviji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia,Printscreen

Počev od danas pa do 1. novembra na ulicama Slovenije jedinstveni plakati, na ćirilici, najavljuju izložbu “Rukopisni listovi u Velikom ratu”, koja će se održati u Parohijskom domu u prestonici Slovenije od 3. do 12. novembra.

– Nemojte se iznenaditi ako ovih dana na ulicama Ljubljane primetite ćirilicu, neobičnim rečima počinje objava Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

-Naslovne strane lista Antena, koji su naši vojnici rukom pisali na Solunskom frontu, pretvorene su u plakate koji najavljuju izložbu “Rukopisni listovi u Velikom ratu”, navodi se u dirljivoj objavi srpskog ministarstva.

Kako saznajemo, ovi plakati nalaziće se na deset oglasnih mesta u Ljubljani, a prolaznici mogu da vide naslovnu stranu jednog od rukopisnih listova “Antena” koje su pisali naši vojnici, na ćirilici.

Da bi ovi ćirilični plakati mogli da budu izloženi na ulicama Ljubljane, kako nezvanično saznajemo, bilo je neophodno da se pribavi mišljenje nadležnog ministarstva, a dozvola je dobijena jer je reč o „ilustraciji na ćirilici“.

Ovo bi bilo prvo “pojavljivanje” ćirilice na ulicama Ljubljane još od 1991. godine i ratova koji su zahvatili prostore bivše Jugoslavije, tako da pored činjenice da izložba i izlaganje ovih spisa na ćirilici imaju veliki značaj za srpski narod, posebnu draž i emociju daje ovo nesvakidašnje oglašavanje same izložbe.

Svojevrsno svedočanstvo o tome kako vojnici nisu gubili snažnu volju i duh tokom ratnih dejstava jesu upravo rukopisni listovi koje su pravili čak i u logorima. U retkim pauzama, u rovovima Solunskog fronta, nastajala je “Antena”.

Izašla je dva puta 1916. godine, od čega je samo jedan broj sačuvan.

Urednik je bio dr Andrejević – kuvar, koji je oko sebe okupio nekolicinu vojnika koji su pisali za časopis. Autori tekstova koristili su se pseudonimima i inicijalima Orao, Švaba i slično.

Bio je šaljivog karaktera i obrađivao je teme iz svakodnevnog života vojnika. Pored poezije i proze, imao je i karikature.

BONUS VIDEO:



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar