Od Vašingtona do Pekinga: Koliko premijerligaša zapravo drže Englezi? (FOTO)

Zanimljivo pitanje kada se malo razmisli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Već godinama se piše o bogatstvu engleskih timova, pa čak i onih “manjih”, ali naročito velikana poput Mančester junajteda, Čelsija ili Liverpula.

Dobili su oni novac najviše zbog bogatih vlasnika, ali veliko je pitanje koliko su to zapravo engleski timova kada se malo bolje pogleda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O čemu se ovde radi?

Pa zapravo nijedan premijerligaš nije državni klub, kao što je to slučaj sa klubovima na primer u našem regionu.

Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da je zapravo veoma mali broj učesnika elitnog takmičenja engleskog fudbala ima kao vlasnika Engleza.

To je nešto što smeta većini ostrašćenih fanova engleskog fudbala, ali ova direktna posledica modernog kapitalizma podigla je fudbal na Ostrvu na mnogo viši nivo nego u ostatku Evrope.

Od aktuelni učesnika Premijer lige Engleske samo šest klubova ima za vlasnika Engleza, a to su Norič, Totenhem, Kristal Palas, Brentford, Brajton i Vest Hem, koji ima podeljeno vlasništo i jednog šefova koji je Velšanin.

Sa druge strane američki vlasnici imaju kontrolu nad dobrim brojem engleskih klubova, čak pet, od kojih se tu nalaze i velikani poput Mančester junajteda, Liverpula i Arsenala, naravno uz Barnli i Aston Vilu kojom upravlja Egipćanin uz pomoć američkog kapitala.

Kineski vlasnici upravljaju nad Sautemptonom i Vulverhemptonom, dok Italijani kontrolišu Lids junajted i Votford.

Nije tajna da se Roman Abramovič nalazi na čelu Čelsija, a to je ujedno i jedini tim, koji neki Rus drži pod svoje. Od nedavno su Saudijci preuzeli kontrolu nad Njukaslom, a od ranije Iranski vlasnici drže Everton, dok Siti ima gazdu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Poslednji je ostao Lester, čiji vlasnik dolazi iz Tajlanda.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Transfermarkt (@transfermarkt_official)

BONUS VIDEO:

Ozil ponovo na Ostrvu: Nemački fudbaler bi posle godinu dana mogao da se vrati u Premijer ligu!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar