Srpski meteorolog PROGNOZOM obradovao mnoge: Nakon jake košave za vikend, evo šta nas ČEKA

Đorđe Đurić je najavio da će temperature opet biti iznad proseka za ovo doba godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Objektiv.rs/Tamara Gak, Shutterstock

Oglasio se poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić i objavio prognozu za narednu nedelju. Najavio i novi topli talas usred jeseni sa temperaturama oko 20 stepeni Celzijusa.

– Za vikend osetno hladnije, ali već od nedelje sunčano. Početkom sledeće sedmice mraz i košava, a krajem oktobra i početkom novembra natprosečno toplo, uz temperature preko 20°C – naveo je Đurić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je dodao da su prethodni dani protekli u Srbiji u znaku toplog vremena. Jutra su bila hladna i maglovita, a tokom dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura dostigla je u četvrtak u Srbiji i u Beogradu 24°C. Inače, pad vazdušnog pritiska, uvod je u promenu vremena. Nad severom Evropm nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega sa severozapada Evrope preko Alpa i centralne Evrope premešta se i hladni front.

“Petak je već doneo promenu severnim predelima Srbije, naročito Vojvodini. Već od jutra na severu i severozapadu Srbije, tj. u većem delu Vojvodine je pretežno oblačno I svežije vreme sa kišom. U ostalim predelima Srbije je umereno do pretežno oblačno i suvo, a na jugu i istoku Srbije bilo je vedro. Zahvaljujući oblačnosti, severna polovina Srbije jutros je beležila temperature i do 15°C, u Beogradu je bilo 14°C, a vedro jutro na jugu i jugoistoku Srbije bilo je i hladno, pa je u Leskovcu bilo 4°C”, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Đorđe Đurić.

Foto: Printscreen/Facebook

U subotu hladan front

Najavio je za vikend osetno hladnije, jer će sa severa doći do dodatnog prodora hladne vazdušne mase i to zato što će snažan ciklon sa severa Evrope, koji se danas svojim centrom premešta preko Skandinavije nastaviti put dalje na istok i u svom zadnjem delu spustiće hladnu vazdušnu masu daleko na jug.

– U subotu u Srbiji kišovito i hladno, na severu Vojvodine već od jutra suvo. Do kraja dana prestanak padavina u većini predela. Minimalna jutarnja temperatura biće od 8 do 10°C, a maksimalna dnevnaod 11 do 15°C, u Beogradu od 10 do 12°C. Dakle, već u subotu hladni front odmaći će još istočnije od našeg područja, a sa zapada i iz oblasti Alpa ojačaće snažan anticiklon, što će usloviti stabilizaciju vremena – naveo je srpski meteorolog.

Nedelja donosi sunce

U nedelju na severu Srbije sunčano, ujutro i uz slab mraz, naročito u Vojvodini. U južnim i centralnim predelima Srbije nakon oblačnog jutra, tokom dana sunčano. Vazdušni pritisak zbog blizine anticiklona biće veoma visok, a zbog suvog i stabilnog vremena i bez vetra, zagađenje će ponovo biti izraženo, naročito u jutarnjim i večernjim časovima i naročito na severu Srbije. Minimalna jutarnja temperatura biće u nedelju od 0°C na severu do 7°C na jugu i jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

Prognoza za narednu nedelju

– Početkom sledeće sedmice centar anticiklona izmestiće se istočnije od našeg područja i nalaziće se iznad oblasti Karpata, Rumunije i Ukrajine. Istovremeno, slab ciklon formiraće se u Jonskom moru. Usled izraženog gradijenta zbog ova dva sistema, a kako će Srbija nalziti između ta dva sistema, u košavskom području i u Beogradu u ponedeljak i u utorak duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h. Ipak, zbog preovlađujućeg uticaja anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, u Srbiji će biti suvo, u ponedeljak i sunčano, ali ujutro ponegde uz slab mraz (minimalna temperatura od -3 do 3°C). Tokom dana toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C –  najavio je Đurić.

Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar