Možete ih naći i POLOVNE: Sedam stvari koje roditelji kupuju deci, a bespotrebno su TROŠENJE novca

Dete će ih svakako prerasti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Postoje roditelji koji deci žele da pruže baš sve, ne razmišljajući o tome da možda preteruju. Problem s tim je taj što dete vremenom može postati razmaženo, izgubiće pojam o granicama i neće naučiti kako pravilno da rukovodi novcem.

Sve dok vi ne umete da kažete “ne”, ovaj problem će i dalje postojati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Umesto kupovine kojekakvih sitnica koje deci zapravo nisu potrebne, bolje bi bilo da taj novac uložite u obrazovanje dece ili nešto korisno.

Ovo su samo neke stvari na koje roditelji bespotrebno troše novac kad su u pitanju njihova deca.

Oprema za bebe

Ako već imate starije dete, sigurno čuvate neke njegove stvari koje je ono preraslo. Umesto da kupujete novu opremu – poput nosiljke, kolica ili hranilice, iskoristite sve što imate i što je još u dobrom stanju i za mlađe dete.

Brendirana odeća

Umesto da ove godine svom detetu naručite potpuno nove čizme nekog poznatog brenda, radite kupite na akciji, od prošle sezone ili preko oglasa.

Foto: Shutterstock

Verovatno ćete pronaći nešto jednako simpatično, a možda vam se i posreći da naletite na nešto izvrsno po niskoj ceni. Isto vredi i za svu brendiranu sportsku odeću. Stvar je u tome što deca brzo prerastu tu odeću, pa ima više smisla novac uložiti u nešto što će im biti potrebnije i trajnije.

Proizvodi koji su marketinški usmereni na decu

Da li ste se ikada zapitali kako vaša deca mogu uočiti postere iz “Ratova zvezda”, Sunđer Bob penu za kupanje ili Elzinu “Zamrznutu” pastu za zube udaljene kilometar od ulaza prodavnice?

Ti proizvodi se plasiraju baš njima, pa čak i postavljaju u razmeri njihovih očiju u prodavnicama.

Bicikli, rolere i slično

Koje dete ne voli da dobije novi bicikl na poklon? Ali istina je da jednako brzo kao što prerastu odeću, prerastaju i bicikle, rolere, klizaljke i slično. Takve stvari ne treba da kupujete nove. Umesto toga, pogledajte oglase jer mnogo roditelja prodaje skoro pa nove bicikle ili klizaljke koje su njihova deca prerasla, a u mnogim slučajevima i retko koristila.

Foto: Shutterstock

Elektronika, aplikacije i video igre

Elektronika i tehnologija način su života za nadolazeće generacije i neće nestati. Iako je tehnologija u nekim pogledima sjajna, pa čak i bitna za učenje tokom pandemije, s njom treba biti oprezan.

Besplatne aplikacije skoro uvek imaju plaćenu verziju plus dodatke koji se plaćaju unutar aplikacije. Video igre takođe mogu biti veoma skupe, a vše dete će ili hteti sledeću najbolju stvar za sedam dana ili će se umoriti od igre pre nego što trepnete.

Ako vaše dete želi da ima aplikacije i video igre, neka ih “zaradi” obavljajući kućne poslove.

Foto: Shutterstock

Rođendanske proslave

Vašem trogodišnjem detetu ne treba ekstravagantna proslava. Jednostavna proslava, torta i mali poklon biće dovoljni. Takođe, nema potrebe zakazivati više odvojenih zabava, poput jedne u školi, jedne sa svakom stranom porodice i zabave samo za prijatelje.

Velike igračke za dvorište

Da li vas deca mole za trambolinu u dvorištu, dečije igralište sa dve ljuljaške i toboganom ili mali peščanik? U nekim slučajevima ove kupovine imaju smisla, ali morate se zaista uveriti da su vredne ulaganja.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar