Sami sebe uništavamo: Zbog čega ODUGOVLAČIMO sa donošenjem odluka i zašto moramo s tim da prestanemo?

Gubljenje vremena, u stvari, nema veze sa samokontrolom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dash / Alamy / Profimedia

Dešavalo vam se bezbroj puta da isplanirate dan, i da u svakom trenutku znate šta vam od obaveza sledi.

Međutim, u nekom momentu primetimo da nismo obrisali prašinu sa biljaka, ili da nam knjige na polici nisu poređanje po azbučnom redu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prolaze sati, a vi se još uvek bavite manje bitnim zadacima, i ne obavljate svoje važne poslovne ili fakultetske obaveze, sve dok vam se krajnji rok obavljanja drastično ne približi.

Foto: Agnieszka Wozniak / Caia Image / Profimedia

Doktor Pirs Stil, profesor motivacione psihologije na Univerzitetu u Kalgariju, uvrštava odugovlačenje u formu samopovređivanja.

– Upravo ta svesnost da odugovlačimo čini da se osećamo loše. Sve vreme smo svesni da ne radimo ono što je ključno i važno, i sve vreme znamo da je to što radimo loša ideja – rekao je Stil.

Uzrok odugovlačenja su uglavnom negativne emocije koje osećamo prilikom obavljanja nekog zadatka. Ono je posledica prethodnih iskustava sa obavljanjem nekih stvari. Mozak ih pamti, i svaki sledeći put kada treba da obavimo taj zadatak, mozak stvara negativne emocije koje nas usporavaju i čine zadati posao odbojnim.

Dakle, odugovlačenje nije uzrokovano lenjošću ili lošom organizacijom, već predstavlja emocionalni problem.Uzrok može biti i sama priroda zadatka, ukoliko se, recimo, radi o obavljanju nekog nehigijenskog posla.

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema jednoj britanskoj studiji, prosečan Britanac provede 43 noći godišnje na razmišljanje o određenim koracima u budućnosti, umesto da počne njima da se bavi. Uzrok tome je strah, odnosno neizvesnost oko ishoda posla koji treba da obavimo. Mozak procesuira rizike i moguće ishode. U prirodi velikog broja ljudi je da se plaši loših ishoda, pa sa određenim zadacima odugovlači danima.

Paradoks odugovlačenja je to što odugovlačimo da bismo se osećali bolje, ali se na kraju zbog istog osećemo gore.

Moramo samostalno spoznati razlog zbog kog odugovlačimo. Takođe, u rešenju ovog problema, pomoći će i ako shvatimo da je odugovlačenje emotivni, a ne produktivni problem. Veoma je važno oprostiti sebi na tome.

Foto: Shutterstock

Prema psihijatru i neurologu doktoru Džadsonu Breveru, najbolji način za prevazilaženje ovog problema je tehnika, po kojoj ćete spoznati da je nagrada za vaš trud i napor veća nego sam zadatak ili opasnost od negativnog ishoda.

Takođe, on savetuje da razumete sebe, i tretirate se sa razumevanjem i saosećanjem. Ovo ne samo da će smanjiti nivo stresa u toku posla, već će vas ohrabriti da bolje ispunjavate zadate obaveze. Pored toga, možete promeniti i pristup svojim planovima: nemojte ih se držati striktno, i ostavite prostor za izmene u slučaju umora ili nepredviđenih okolnosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk, The New York Times

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar