Nadzorni odbor “Elektroprivreda Srbije” uputio inicijativu za uvođenje mehanizma strateške rezerve

Svi članovi NO JP EPS prihvatili su predlog za inicijativu v. d. direktora EPS

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” uputio je Ministarstvu rudarstva i energetike inicijativu za uvođenje mehanizma strateške rezerve kao prelaznog rešenja za obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja kupaca u Srbiji.

– Strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, dekonzerviraju se i pokreću. Cilj ove inicijative je obezbeđivanje stabilnog snabdevanja uz nepromenjene cene za građane Srbije. Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom, pojasnio je da je ovo prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije.

– Neke zemlje kao što je Nemačka uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu bili bismo u mogućnosti da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete – rekao je Vlaisavljević.

Prof. dr Petar Stanojević, član NO JP EPS ispred Vlade Srbije, pozdravio je ovu inicijativu.

– Ja sam i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta, jer ovo jeste prva velika energetska kriza, ali verujem da nije poslednja – objasnio je Stanojević.

Svi članovi NO JP EPS prihvatili su predlog za inicijativu v. d. direktora EPS.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar