Najnovija studija pokazuje: Tamna čokolada smanjuje krvni pritisak, šećer u krvi i pomaže u MRŠAVLJENJU

Naravno, morate je jesti prilično umereno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Često se priča o tome koliko su čokolade nezdrave i pune šećera.

Međutim, mnoga istraživanja pokazuju da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje čak imaju i neke zdravstvene prednosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Štaviše, najnovija studija, koja je objavljena prošle nedelje, otkrila je da čak može i da podstakne mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utiče na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje sprovedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje verovatnoću depresivnih epizoda.

“Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih sastava za koje se veruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju nivo holesterola”, objasnila je za The Sun nutricionistkinja dr Cassandra Barns, Ona napominje da je kakao bogat kalijumom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i magnezijumom koji je ključan za pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Foto: Igor Normann / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedno istraživanje je tako pokazalo da umerena konzumacija čokolade – od tri reda čokolade mesečno; može da za 13 posto smanji rizik od otkazivanja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih sudova i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade, takođe, nije dobra, pa čak i povećava rizik od otkazivanja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje trenutan, ali kratkotrajni energetski “boost”, što je još jedan razlog zbog koga je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema veštačkih šećera. Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe, koje su konzumirale kakao bogat flavanolom, bile bolje i u rešavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da telo na kakao reaguje povećavajući dotok krvi u mozak. Flavanoli mogu da zaštitite od oksidativnog stresa i drugih oštećenja ćelija, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Foto: Igor Normann / Alamy / Alamy / Profimedia

Uz sve navedeno, nedavna studija žena u postmenopauzi je pokazala da su žene koje jedu oko 100 grama čokolade dnevno manje gladne, imaju manju želju za drugim poslasticama i manje su pod stresom. Nemački istraživači su otkrili i da su proizvodi od kakaa odličan izvor vitamina D koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i imunitet, a prema studiji iz 2018. najviše D vitamina imaju kakao, maslac i tamna čokolada.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar