Treća doza ne mora da bude ista kao prve dve: Evo kako da KOMBINUJETE VAKCINE Sinofarm, Fajzer i Sputnjik

Nivo antitela počinje da opada posle tri meseca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto Vladimir Milovanovic

Virusološkinja dr Ana Banko pričala je u “RTS ordinaciji” o vakcinama, delta soju i opasnostima koje vrebaju čak i u toaletu kada je u pitanju zaražavanje.

Dr Banko je kazala da nije iznenađenje što primamo i treću dozu, i da će se najverovatnije davati i četvrta i peta. Onog trenutka kada opadne zamah pandemije, tada ćemo možda pričati o drugačijem režimu vakcinacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Imunosuprimirani pacijenti su prioritetna grupa za vakcinaciju nakon šest meseci, posle njih građani koji imaju hronične osobe, a sledeći su oni koji su primili Sinofarm, zbog mehanizma dejstva kineske vakcine – posavetovala je ona.

Nivo antitela počinje da opada posle tri meseca, na kraju šest meseci imunitet izražen antitelima jednak je količini koju je osoba imala nakon preležane infekcije ili prve doze.

– Ko je primio dve doze Sinofarma i prošlo je šest meseci, preporučila bih da primi treću dozu, bilo da je Sinofarm ili Fajzer. Kod osoba koje su starije i imunosuprimirane, pokazano je da kod njih mehanizam, odnosno platforma na kojoj je proizveden Sinofarm nekada nije dovoljna da razvije imunitet i mi smo to u realnosti videli da osobe starije od 60 čak nakon prve dve doze Sinofarma nisu razvile imunitet – to nije ništa čudno. Kod tih osoba se preporučuje da prime Fajzer – kaže ona.

– Kada je Sputnjik u pitanju, prva i druga doza nisu identične, različite su komponente, i buster je povratak na prvu varijantu vakcine, nosač kojeg se manje “sećamo” iz prve doze. Imunitet ga neće odbaciti kao poznatog, a nama je važno da do toga ne dođe da bi iz njega mogao da izvuče informacije – rekla je dr Banko.

Ako ste primili Astrazeneku, možete dobiti Fajzer kao bustera. Ono koji su merili antitela, ako ih nakon prve dve doze nisu imali, po savetu svih treba da pređu na Fajzer.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar