Više neće biti tako IZBIRLJIVO: Kako da podstaknete dete da pojede SVE sa tanjira?

Najbolje je da ručate zajedno sa detetom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji imaju problem sa tim da dete uporno odbija da pojede sve sa tanjira.

To je najčešće zbog toga što je izbirljivo, pa samo želi da jede slatkiše ili određenu hranu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Australijski naučnici sproveli su više od 80 istraživanja kako bi ustanovili kako naterati izbirljive mališane da jedu sve što im roditelji sipaju u tanjir.

Ustanovili su da pritisak, nagrada, kao i roditeljske ucene i pretnje neće pomoći. S druge strane, ako porodica jede zajedno i uključuje decu u pripremu hrane, to će smanjiti mogućnost odbijanja nekih namirnica na tanjiru.

– Vreme obeda obično je vrlo stresno za roditelje izbirljhive dece jer pokušavaju da stvore ravnotežu između porodičnog obroka i namrinica koje njihova deca jedu. Kod nekih deca ne vole povrće, a u drugim porodicama deca ne vole određene boje ili teksture jela. Neke od tih preferencija mogu se povezati sa karakterom deteta, ali to je teško promeniti. Ipak, postoje drugi faktori koji mogu smanjiti probleme sa prehranom kod dece – ističe Lain Čilman sa Univerziteta Sunshine Coast u Australiji.

Foto: Shutterstock

En Kenedi Behr sa Univerziteta South Australija navodi da stes podstiče izbirljivost kod dece

–  Kad imate dete koje je izbirljivo, roditelji proživljavaju veliki stres. Stalno su u brizi da li dete dobija dovoljno nutritijenata, hrane i da li dobija na težini u skladu sa godinama – pojašanja Kenedi Behr.

Važno je razumeti da roditeljska zabrunutost i stres dodatno mogu podstaći dečiju izbirljivost.

– Svima će dobro doći ako izbegavate ljutnju i ograničite negativnu energiju u vreme obroka. Pozitivno roditeljstvo, bez obzira koliko je ono teško u pojedinim situacijama, najbolji je korak prema napred kad je reč o izbirljivoj deci – dodala je Kenedi Behr.

Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia

Naučnici kažu da je važno primeniti nekoliko strategija kako biste dete privoleli da pojede obrok, a to je pre svega, dobar primer. Jedite zajedno kao porodica.

Obroke planirajte uvek u isto vreme jer to smanjuje stres, a decu uključite u pripremu obroka jer bliskost i osećaj kontrole mogu pomoći. Tokom ručka smanjite stres i negativne emocije, a svakako ne nagrađujte i ne kažnjavajte mališane.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar