REČ STRUČNJAKA! Bazdulj i Radun o kampanji N1 i Nove protiv Srbije: Šolak i Hrvati zavide Telekomu!

Komentarišući najnovije napade grupacije kojom upravlja kontroverzni tajkun Dragan Šolak protiv Telekoma Srbija i države Srbije, Bazdulj je objasnio da je Junajted grupa očigledno jako zabrinuta za svoju poziciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: United Group

Primetna je velika nervoza Junajted grupe, koja zbog nezadovoljstva svojom tržišnom pozicijom i poslovanjem vodi agresivnu medijsku kampanju protiv konkurencije, ocenio je novinar i književnik Muharem Bazdulj.

Komentarišući najnovije napade grupacije kojom upravlja kontroverzni tajkun Dragan Šolak protiv Telekoma Srbija i države Srbije, Bazdulj je objasnio da je Junajted grupa očigledno jako zabrinuta za svoju poziciju u zemlji i da u svrhu zaštite poslovnih interesa koristi medije koje ima pod kontrolom. Takođe, u svemu je prisutna i politika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Krupni biznis je neodvojiv od politike. Ako se nekoj velikoj kompaniji, kao što je ova pomenuta, čini da joj postojeći politički okvir nije optimalan za poslovanje onda će se ona zalagati za dolazak i uspostavljanje nekog drugog političkog okvira. Takođe, Junajted grupa se zadužila za najmanje 4,3 milijarde evra, pa to je više nego godišnji budžet nekih američkih saveznih država! To je ogroman dug, koji sigurno utiče na ponašanje i opterećuje ih – objasnio je Muharem Bazdulj gostujući na TV Prva.

Bazdulj je, međutim, primetio i nešto veoma zanimljivo, naime, on je uveren da je Telekom meta napada pojedinih krugova u Srbiji, ali u regionu, jer ovoj državnoj kompaniji zavide na poslovnim uspesima!

– Brojni tekstovi u hrvatskim medijima protiv Telekoma Srbija, a između ostalog u odbranu Junajted grupe, meni govore da oni zapravo zavide srpskom Telekomu zbog ekspanzije i velikih uspeha, pre svega u domenu proizvodnje medijskih sadržaja. Najbolji primer nam dolazi iz Sarajeva, gde je ovih dana državni operater BH Telekom krenuo u promotivnu kampanju najavljujući poteze koji su čista kopija onoga što poslednjih godina radi Telekom Srbija – izjavio je Muharem Bazdulj.

O napadima Junajted grupe, odnosno medijskih kuća N1 i Nova, protiv Telekoma i Republike Srbije govorio je i politički analitičar Branko Radun.

Gostujući na TV Happy, Radun je podsetio da su se Junajted grupa i njen operater SBB skoro 20 godina nesmetano širili u Srbiji, “kršili su i menjali zakone kako im odgovara, uz prećutnu podršku ovdašnjih vlasti, a uz snažnu podršku stranog faktora, i niko nije smeo da ih pipne”.

Ogroman novac koji su kod nas, na srpskom tržištu, zarađivali onda su ispumpavali u inostranstvo i ulagali širom regiona.

– Telekom je poslednjih godina uspeo da parira naletu Junajted grupe i u Srbiji i u celom regionu, pa sada imamo situaciju na primer da građani Hrvatske preko kanala Arene gledaju najpopularnije sportske programe. Kao odgovor, Junajted grupa se zadužila za astronomski novac, najmanje 4,3 milijarde evra, što ih dovodi u ozbiljan finansijski rizik, plus su preko medija u svom vlasništvu, a to su televizije i portali N1 i Nova S, kao i list Danas, krenuli u ofanzivu protiv Telekoma – kazao je Radun.

Kako je istakao, ovo je korporativni nivo priče, borba za tržište i poslovnu dominaciju, ali u svemu postoji i izražen politički i geopolitički značaj cele priče.

Foto: Medija Centar Beograd

– Junajted grupa je strana kompanija, sa sedištem u Luksemburgu i Holandiji, koju vodi tajkun Dragan Šolak. Od 2000. godine kada su osnovani, menjali su se nazivi kompanije, menjali su se suvlasnici, od Sorosa preko KKR do BC Partners, a sve vreme je tu Šolak. Borba koja se ovde sada vodi je i borba za suverenitet, da li će suverena država kontrolisati medijsko tržište ili će to da rade stranci. Ako su stranci najvažniji faktor u medijima u nekoj zemlji onda će vam stranci odlučivati ko je vlasti, stranci će postavljati i smenjivati predsednike i ministre, i stradaće svako ko im nije po volji – objasnio je Branko Radun.

Junajted grupa udara i na RTS

Muharem Bazdulj, koji je i član Upravnog odbora RTS, podsetio je da je Šolakova kompanija odbacila ponudu Javnog servisa da od njih otkupi TV prava na prenose završnice Evropskog prvenstva u fudbalu, iako po zakonu sportska takmičenja od nacionalnog značaja treba da budu prisutna u programu televizije sa nacionalnom frekvencijom, pre svega na Javnom servisu.

– Ako su odbijanje da RTS-u prodaju prava za EP u fudbalu mogli da pravdaju činjenicom da se reprezentacija Srbije tamo nije plasirala pa onda ne postoji nacionalni značaj, ice zanimljivo videti kako će reagovati na zahteve Javnog servisa da mu prodaju prava na zemaljsko emitovanje utakmica Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru – istakao je Bazdulj za TV Prva.

Podsetimo, RTS je nedavno zvanično saopštio da kompanija Dragana Šolaka bukvalno ignoriše zahteve za dogovor o prenosu utakmica srpske reprezentacije u kvalifikacijama za Katar.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar