Saksijsko cveće UNESITE u kuću: Pet stvari koje treba da uradite da biste pripremili biljke za ZIMU

Tokom jeseni i zime biljke miruju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Sara Monika / ImageSource / Profimedia

Sada kada polako stiže hladnije vreme, potrebno je da se pobrinete za svoje biljke.

One koje ste držali napolju u saksijama, možete polako početi da unosite u kuću.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako pojedine biljke mogu izdržati i hladnije vreme, činjenica je da promena godišnjih doba i te kako utiče na njih.

Pomoću ovih saveta i one će opstati i oplemenjivati vaš životni prostor tokom jeseni i zime.

1. Pronađite im odgovarajuće mesto

Kada dođu hladniji dani, najvažnije je sa saksijsko cveće unesete u zatvoreni prostor. To znači da bi biljke koje su bile na terasi ili u dvorištu zimu trebalo da proveru u nešto toplijem okruženju. Ovde naročito treba obratiti pažnju na one poput fikusa, dracene i palme.

Foto: Shutterstock

Sobne biljke treba da budu što bliže prozoru, kako bi se privikavale na dane u kojima će biti sve manje svetlosti. Istovremeno, držite ih dalje od radijatora, peći i drugih izvora toplote. Prilikom raspoređivanja povedite računa da svaka biljka ima dovoljno prostora za neometani rast. Pre unošenja biljaka u zatvoreni prostor, uklonite suvo lišće sa nje i biljku istuširajte pod laganim mlazom vode.

Cveće koje je i leto provelo u stanu ili kući prebrišite vlažnom krpom i na taj način otklonite prašinu sa listova koja smanjuje redukciju svetlosti.

2. Sukulenti ne treba da provedu zimu napolju

Kad su u pitanju sukulenti, oni ne bi trebalo da prve jutarnje mrazeve dočekaju napolju. Osim u sobi, jesen i zimu mogu provesti i u garaži, svetlarniku ili zastakljenoj terasi, ako je temperatura niža od 8 stepeni.

Osim toga, bitno je da saksije ne budu direktno na betonu, ukoliko se radi o takvoj podlozi, već ih izdignite i na taj način zaštitite od hladnoće. U tom položaju neka ostanu do marta – nemojte da ih pomerate ili zalivate.

Foto: Natali Alba / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Zalivanje u toku jeseni

Tokom jeseni biljke ulaze u fazu mirovanja, proces fotosinteze je manje intenzivan i samim tim im je potrebna manja količina vode. Zalivanje biljaka zavisi od vrste, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate o bilo kom cveću da je reč.

Zalivanje bi trebalo obavljati ujutru, a posle pola sata prosuti višak vode koji se nakupio u tacni saksije. U protivnom, postoji mogućnost da koren istruli. Za zalivanje se može koristiti biljni čaj i voda u kojoj su kuvana jaja, jer će biljka na taj način dobiti potrebne minerale.

Zanimljivo je da srebrnu paprat možete zalivati čak i pivo. Orošavanje biljaka se vrši odstajalom vodom u toku prepodnevnih časova. Vodu koja je pdstojala nekoliko dana prespite u bočicu sa raspršivačem i time poprskajte biljke.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ako cvetovi određenih biljaka počnu da venu, biljku zalijte blago zašećerenom vodom. Ovakva mešavina idealna je i za rezano cveće i ono u vazi kako bi se produžila svežina i rok trajanja.

4. Kako prehranjivati biljke

Važna stavka u pripremi biljaka za jesen odnosi se i na prehranjivanje. Ono se isključivo vrši početkom jeseni, kako bi se biljka fiziološki pripremila za zimu. Prilikom kupovine, vodite računa da koncentracija azota bude manja, a fosfora i kalijuma veća. Najbolje je upotrebiti organske preparate sa ekstraktom algi i aminokiselina.

5. Presađivanje

Presađivanje biljaka u toku jeseni i zime nije preporučljivo, jer u tom periodu one miruju. Ukoliko baš morate da presadite biljku, obavezno koristite potpuno novu zemlju i veću saksiju od one u kojoj se do tada biljka nalazila.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar