Nutricionisti tvrde: Kurkuma može da oporavi vaše telo, ali samo ako se koristi na OVAJ način

Morate da vodite računa o nekoliko važnih stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Schmerbeck / Alamy / Alamy / Profimedia

Kurkuma je jedna od najzdravijih biljaka na svetu i u vreme pandemije njena upotreba je višestruka.

Kurkuma sadrži kurkumin, koji je identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji ima više od 150 potencijalnih terapijskih efekata, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!

Ali morate da se pobrinete da moćnu kurkumu vaše telo koristi pravilno. U tu svrhu morate da naučite kako da je konzumirate.

Kao prvo, nabavite kurkumu u prahu, lako se nalazi i lako se dozira.

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste trebali da je kombinujete s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih materija!

Priprema se najčešće s organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem. Dnevna preporučena količina kurkume iznosi od 3 g do 10 g (saberite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Foto: Elena Schweitzer / Panthermedia / Profimedia

Dakle, otprilike 1 kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalno delovanje trebali biste da je uzimate na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi da smanje dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim da povećaju iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavetujte se s lekarom.

Važno: Kombinujte kurkumu i crni biber kako biste poboljšali delovanje. Kada se konzumiraju zajedno, biber povećava bioraspoloživost kurkume za čak 2.000 odsto.

Nikad ne uzimajte ovu mešavinu na prazan želudac. Ako se borite sa kamenom u žuči, konsultujte se sa lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj plan ishrane (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može da pogorša vaše stanje).

Nemojte je kombinovati s lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razređuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?

Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

Takođe poznat je i recept doktorke C. Anderson: Pomešajte četvrtinu čajne kašičice kurkume s polovinom čajne kašičice maslinovog ulja. U to dodajte veći prstohvat svežeg samlevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomešajte u šoljici. Možete ovu smesu da konzumirate samu, ali i da je dodajete raznim jelima, supama i salatama.

Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju.

Foto: Shutterstock

Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

Popularan je i čaj od kurkume:

Sastojci:

1 šoljica tople (ne vruće) vode, četvrtina čajne kašičice kurkume; Sok od pola limuna; Prstihvat cimeta; 1/8 čajne kašičice meda; kašičica kokosovog ulja.

Priprema:

Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smesta spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, sosove, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičica kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.

Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, atma.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar