Rusi kontrolišu dronove kao DŽEDAJI: Slikaju u vazduhu, ali bi mogli i da gospodare bojištem (VIDEO)

Kontrola (letećih) mašina u realnom vremenu je veliki izazov

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / Dzmitry Tsetserukou

Grupa stručnjaka sa Skolkovo instituta za nauku i tehnologiju razvila je jedinstven AI program (veštačka inteligencija) za kontrolu dronova. U objavljenom snimku, prikazali su sistem koji reaguje na pokrete ruku!

Kontrola (letećih) mašina u realnom vremenu je veliki izazov, posebno u zatvorenom prostoru, gde moraju koordinisano da funkcionišu. Kada u jednačinu dodate “moći džedaja”, dobijate zaista nesvakidašnji naučni projekat.

Istraživači su prikazali kako dronovi “slikaju svetlom” (Light-painting), ali ova tehnologija ima mnogo veći potencijal.

Zanimljiva vizija

U budućnosti, recimo, vojnici bi mogli da kontrolišu “rojeve” mašina na bojištu jednostavnim komandama rukama, i usmeravaju ih na mete, prenosi The Next Web.

Dronovi bi mogli da se koriste za spasilačke misije u područjima razorenim prirodnim katastrofama, ili za skeniranje i potragu u urbanim delovima.

Vizija ruskih naučnika je vrlo zanimljiva i treba ispratiti njen razvoj. Ne treba zaboraviti koliko je veštačka inteligencija već prisutna u ovom segmentu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar